Руми: Најдобри дефиниции за отровот, стравот, зависта, омразата и лутината!

Еден ученик му поставил на Руми интересни прашања. Руми на нив дал прекрасни одговори кои ви ги откриваме во продолжение.

Што е отров?

Сѐ што е повеќе од она што ни е потребно е Отров. Тоа може да биде Моќ, Богатство, Глад, Его, Алчност, Мрзеливост, Амбиција, Омраза или било што друго.

Што е страв?

Неприфаќањето на неизвесноста. Ако ја прифатиме неизвесноста, таа се претвора во авантура…

Што е завист?

Неприфаќање на доброто во другите. Ако го прифатиме, тоа станува инспирација…

Што е лутина?

Неприфаќање на работите кои се надвор од наша контрола. Ако ги прифатиме тоа станува толеранција…

Што е омраза?

Неприфаќање на личноста онаква каква што е. Ако ја прифатиме личноста бесусловно, тоа станува љубов…
Коментари

[fbcomments]