Категории

Рускиот научник Шестопалов посочи кога ќе заврши пандемијата на коронавирусот

Александар Шестопалов е убеден дека сегашната состојба со инфекција со коронавирус е „околу 50 проценти паника“.

Светското ширење на коронавирусот може да прекине до средината на летото. Ваквите термини ги дава шефот на експерименталното моделирање и патогенезата на заразни болести на Истражувачкиот центар за фундаментална и преведувачка медицина Александар Шестопалов.

Според него, пандемијата ќе заврши околу јуни-јули, според светските публикации. Во Кина, врвот на морбидитет беше прекинат на 2 февруари.

Научникот е убеден дека сегашната состојба со инфекција со коронавирусот е „околу 50 проценти паника“. Врз основа на податоците за морбидитет и морталитет, Шестопалов посочува дека вирусот КОВИД-19 е 10-15 пати помалку патоген од коронавирусите кои ги активирале САРС во 2002-2003 година и Синдром на Средноисточна респираторна респираторност 2012-2015 година.

Тој додава дека колку луѓе умираат од туберкулоза секој ден, бидејќи умреле за време на епидемијата КОВИД-19.