Категории

Сакајте се себеси и не прифаќајте ништо помалку од тоа што ви прилега – 10 совети за самољубов

Секој од нас имал периоди кога немал високо мислење за себе. За наша среќа, во денешно време многу повеќе се зборува за тоа. Така, многу познати личности ги откриваат своите чекори за тоа како да се сакаме себеси, да имаме поголема самодоверба и да бидеме љубезни, пред се кон себе. Па, тоа нека биде една од вашите новогодишни одлуки. А како можете да го постигнете сето тоа, ви претставуваме во продолжение.

Запознајте се себеси
Запрашајте се: колку всушност се познавате себеси? Дали навистина знаете што сакате, што ве прави среќни и што сакате во вашиот живот? Невозможно е да се сакаме себеси ако не се познаваме. Одвојте време и преиспитајте ги вашите идентитети, силни страни, вредности. Бидете искрени за себе и за вашите несигурности. Вистинската љубов се заснова на искреност.

Зборувајте со себе како со дете
Вие не сте глас во вашата глава, вие сте некој што го слуша. Начинот на кој размислувате и го гледате светот не мора да биде она што навистина сте. Можете да го промените начинот на кој го гледате светот, а со тоа и себеси. Разговарајте со себе на пољубезно ниво и бидете пооптимисти. Разговарајте со себе како со дете – со многу разбирање, сочувство и љубов.

Простувате си
Главната пречка за самољубие е тоа што се држиме до она што сме го направиле во минатото. Но, тие моменти завршија. Размислете за иднината и не грижете се за тоа што беше порано. Ако се држите цврсто за грешките од минатото, нема да напредувате. И нема да се сакаш себеси.

За себе како за вашите соседи
Како се однесувате кон најблиските? Како им се обраќате, што правите за нив? Вие се однесувате кон себе на ист начин.

Кажувајте „Не“
Кажувањето „Не“ носи добро за секого. Особено кога сте исцрпени, немате енергија или повеќе би сакале да се одморите. Понекогаш учиш да кажеш не кога навистина го мислиш тоа.

Исхрана
Се трудите да се храните здраво, но одвреме-навреме почестете се со она што го сакате, без разлика дали се работи за слатки или пица. Храната што ја јадете треба да биде чин на самољубие.

Храна за мозокот
Изберете содржини на телевизија и социјалните медиуми во кои уживате. Не ви пречат лоши вести или луѓе на Инстаграм кои ви пречат. Бидете пребирливи кога го „храните“ мозокот.

Играјте повеќе
Кога последен пат сте направиле нешто забавно? Забавата е важен аспект од животот и кога ќе се сфатиме премногу сериозно, помалку ќе се сакаме. Набавете боенка за возрасни, одете на куглање, пикадо, билијард… Изберете забавна активност и посветете ѝ се.

Ветете си
Луѓето обично мислат дека откако ќе ослабат, ќе добијат одлична работа или конечно ќе ја сретнат љубовта на својот живот, тогаш се среќни. Но, самољубието не е условно. Тоа е вештина која се учи преку пракса. И вежбате кога си давате ветувања. Самодовербата се заснова на верување во вашите ветувања. И ако кажете дека ќе направите нешто, направете го тоа.

Биди повеќе „ти“
Нашата цел во животот е само да станеме повеќе од себе. Поминуваме премногу време обидувајќи се да бидеме прифатени, да се докажеме или да се удавиме во околината. Единствено ќе се сакаме себеси кога ќе бидеме вистински ние.