Категории

Само за вас: Растенија во затворен простор што не бараат многу грижа

Во модерниот, бурен животен стил, сигурно немате време да размислите за одржување на домашни растенија. Сепак, растенијата што ги предлагаме не бараат многу внимание. Дури и ќе ви се заблагодарат што сте ги занемариле.

Фикусот е едно од најпознатите домашни растенија и можете да ја најдете во скоро сите продавници за цвеќе. Ова растение треба да се наводнува само еднаш неделно, отпорно е на штетници и има долг век на траење. Ако лисјата почнат да пожолтуваат, сменете го местото.

Фитонија е украсен ползавец кој исто така не сака честа наводнување. Може да издржи неколку пати да се онесвести и да помисли дека починала, но со наводнување „се враќа во живот“.

Притаен филадендрон е многу убава билка и лесна за одржување. Добро толерира и полесни и потемни простории. Ако го полевате многу (повеќе од еднаш неделно), неговите лисја ќе почнат да паѓаат и ќе венеат.

Занзибарски дијамант е вистинското растение за вас ако вашите простории не се сончеви и бара минимална влага. Неговите корени и стебла имаат способност да складираат вода, така што на ова растение не му треба вода дури и кога почвата и е суво. Ако го оштетите со прекумерно наводнување и неговите лисја почнат да паѓаат, оставете го без вода еден месец да се опорави.

Прегледи:
59
Објавено на:
24.01.2021