Категории

Самохан татко-лебед се грижи за младенчињата откако нивната мајка погина

Лебедите се вообичаена глетка на реката Чарлс во Бостон, Масачусетс, и пар од овие прекрасни птици решија да го одгледуваат своето семејство таму, во градскиот парк на таа река.

„На почетокот на април, прво забележавме дека тие имаат гнездо покрај столбовите близу лагуната“, изјави за „Додо“ Ема Фини, координатор за маркетинг и настани за „Еспланада“. „Наскоро после тоа, видовме дека женскиот лебед започна да поставува јајца. Вкупно седум јајца беа поставени до почетокот на мај, а пред околу десетина дена почнаа да се раѓаат мали лебеди “.

Љубителите на птици и диви животни се собраа околу гнездото за да ги гледаат седумте млади отвори, а родителите се грижеа за нив. „Во последните неколку недели тие некако станаа како познати личности во Бостон“, рече Фини. Лебедите избираат еден партнер за цел живот, ги делат родителските одговорности во текот на првите неколку недели од животот на нивните бебиња, хранејќи ги, заштитувајќи ги и затоплувајќи ги заедно.

Сепак, минатиот понеделник се случи трагедија кога мајката лебед се разболе и почина.

„Женскиот лебед не можеше да се опорави самостојно. Додека контролата врз животните пристигнала во паркот, за жал, женскиот лебед веќе почина. Машкиот лебед пливаше преку езерото, а нивните младенчиња беа скриени под неговите крилја “, рече Фини.

 

„Смртта на лебедот скрши многу срца овде во Бостон, каде што гледаме луѓе кои го посетуваат лебедовото гнездо секој ден, и тоа стана дел од нивното секојдневие“, додаде координаторот. Без неговата партнерка, машкиот лебед застана во улога на самохран татко, правејќи се што е во негова моќ за правилно да ги одгледува своите бебиња.

„Едноставно, тогаш го забележавме. Можете да ги видите како пливаат заедно, а некои од младенчињата се на грб во тоа време. Тој е голем татко и тоа е многу слатко “, рече Фини.

Благодарение на грижливиот татко, седумте младенчиња имаат одлична шанса еден ден да станат силни и здрави лебеди, да најдат свои партнери и да создадат свое семејство.

Прегледи:
69
Објавено на:
17.06.2021