Категории

Самопреглед во домашни услови – Брзи тестови да проверите каква ви е здравствената состојба

Овие 6 брзи тестови ќе ви дадат увид на вашата здравствена состојба

Поради новонастанатата ситуација никој од нас не е во можност да го проверува своето здравје во Домот за здравје. Поради тоа овие едноставни тестови можете да ги направите и дома.

Недостаток на минерали
Недостатокот на минерали како на пример – селен, може да се открие лесно. Потребно ви е водород пероксид или трипроцентен хидроген. Тестот се изведува на чисти и суви прсти (измијте ги рацете и после десет минути, направете го тестот).
На врвовите на три прстите нанесете трипроцентен раствор на хидроген. Ако вашето тело има доволна количина на селен, кожата ќе стане бела; намаленото ниво на селен ќе се манифестира така што ќе имате мали бели флеки, а недостатокот на селен ќе се покаже во светло бели големи флеки.

Тест за недостаток на јод
Земете 5% раствор на јод. Со стамче за уши натопете од јодот и нацртајте на кожата квадрат со величина 3х3 центиметри. Обојте го квадратот (пополнете го). Тоа можете да го направите на внатрешната страна на зглобот, на стомакот, на внатрешната страна на бедрата или подлактиците. Оставете течноста да се исуши. Сега, оставете го тоа да отстои 24 часа. Ако квадратот не се забележува, тоа значи дека имате недостаток на јод во телото.

Тест за недостаток на железо
Погледнете се в огледало, ако забележите:
-Сува кожи
-Кршливи нокти
-Промена на структурата на ноктите
-Бавен раст на косата
-Слаба и кршлива коса
-Замор, летаргија, поспаност
-Бледа кожа

Симптоми на недостаток на калциум во телото
-Грчеви во долниот дел на екстремитетите, пецкање, укоченост на рацете и нозете.
-Кариес
-Кршливи нокти
-Пореметено спиење
-Слаба меморија

Прегледи:
328
Објавено на:
20.03.2020