Се роди џиновска желка на Галапагос прв пат во 100 години од нивното истребување во 1800-тите

Во 1800-тите години на архипелагот Галапагос пристигнаа пиратите и стаорците. Доаѓањето на стаорците доведе до истребување на некои видови желки. Но, сега пристигнаа добри вести оттаму. Се породи првата желка на архипелагот.

Во минатото стаорците ги напаѓале желките и ги јаделе нивните јајца. За среќа, родена е нова џиновска желка. Ова е многу значајна вест за архипелагот. Загрозениот вид на џиновски желки Chelonoidis duncanensis продолжува да постои. Локалните жители ги примија вестите со воодушеввање.

Луѓето за прв пат пристигнаа на овој архипелаг во средината на 19. век. Тој е дел од Република Еквадор.  Откако во 2012 година островот беше посетен од страната на експерти, тие поставија отров за стаорци околу островот за да се ослободат од нив и веќе во 2014 година, на островот повеќе немало стаорци. Денес, имаме пример на природно раѓање на нова џиновска желка.
Коментари

[fbcomments]