Категории

Се шпекулира за постоење на таинствен континент под Исланд – Сознание кое би можело да го промени светот

Под Исланд може да лежи таен, потопен континент, што геолозите го нарекоа „Исланд“.

Меѓународен тим геолози проценува дека овој мистериозен континент се протегал од Гренланд до Европа и зафаќал површина од околу 600.000 квадратни километри. Меѓутоа, ако на тој континент се додадат областите западно од Британија, кои спаѓаат под „поголем Исланд“, целата област би можела да опфати околу еден милион квадратни километри, што е регион поголем од Австралија.

Ако научниците можат да докажат дека оваа копнена маса постои под морето, тоа ќе значи дека огромниот суперконтинент Пангеа, кој се распадна пред околу 50 милиони години, всушност не исчезнал. Новата теорија ги доведува во прашање долгогодишните идеи на научниците за постоењето на океанската и континенталната кора во областа на Северен Атлантик и за тоа како се формирани вулкански острови како Исланд.

Може ли Исланд да доведе до правни и политички конфликти? Под одредени услови, Конвенцијата на Обединетите нации за морско право им дава ексклузивни права на крајбрежните држави на ресурсите што постојат на морското дно крај нивните брегови, под услов научниците да докажат дека морското дно е всушност потопена копнена маса.

„Исланд ги збуни геолозите бидејќи постојните теории за тоа како се формирал и како е опкружен со океански хром не се поддржани од геолошки податоци“, рече illилијан Фулгер, професор по геофизика на Универзитетот во Дурам.

– На пример, кората под Исланд е дебела 40 километри, што е седум пати повеќе од нормалната кора на дното на океанот. Немаше објаснување за тоа. Меѓутоа, ако се земе предвид можноста дека станува збор за континентална кора, тогаш овие податоци имаат смисла. Веднаш сфативме дека овој континентален регион е многу поголем од Исланд, односно дека има скриен таен континент под морето – додаде Фулгер, кој е и водач на студијата.

Откривањето на Исланд може целосно да го промени геолошкото разбирање на нашиот свет, рече таа.

Прегледи:
112
Објавено на:
23.07.2021