Категории

Се туширате еднаш дневно? Дерматолозите предупредуваат за последиците!

Туширањето е секојдневна рутина, а докторите укажуваат на грешките кои ги правиме. Некогаш се поставува прашањето колку пати дневно треба да се тушираме?

Дерматолозите велат дека еднаш во денот е сосема доволно. „Секој сака да се тушира и два пати во денот, но тоа не се препорачува. Чувствителната кожа бара поретко миење. Два до три пати неделно е сосема доволно.

Исто така, важно е да се користат pH неутрални сапуни за да не се уништи заштитниот слој на кожата. Со сапунот треба да се мијат само следните пет делови од телото:

  • пазувите
  • дланките
  • стапалата
  • средината на стомакот
  • грбот

Кога станува збор за останатите делови на телото, стручњаците советуваат да се користи влажна крпа. Исто така, температурата на водата не смее да биде повисока од 25 степени Целзиусови за да не ја исушите кожата.

Прегледи:
210
Објавено на:
28.05.2019