Категории

СЕ ВЕЛИ ДЕКА СЕКОЈА ЖЕЛБА ЗАМИСЛЕНА НА НОВА ГОДИНА СЕ ОСТВАРУВА – Еве што треба да направите

Новата година ја поттикнува желбата за промени во смисла на симболичен нов почеток, па на крајот на годината повеќето од нас прават листа на новогодишни одлуки. Како да спроведете план и да не се откажете на половина пат?

Доаѓањето на Новата година не е само уште една година во календарот, туку симболично значи нов почеток. Тоа е и повод за сумирање на претходни „сметки“, анализа за тоа што сме постигнале или не успеале. Симболиката на отфрлање на старото и почетокот на новиот, веруваме подобар период, се рефлектираат и во новогодишните одлуки. Многумина од нас си ветуваат дека во новата година ќе јадат поздрава храна, ќе ослабат, ќе бидат физички поактивни, ќе сменат работа, ќе научат нов јазик, ќе бидат поекономични со пари, ќе поминуваат повеќе време со семејството…

Кажувајте ги овие зборови секој ден и ќе ја постигнете својата животна цел: еве како да се фокусирате на вашите одлуки

Но, списокот на новогодишни решенија се создава под влијание на празничната атмосфера, а тоа е еден од најчестите проблеми бидејќи тие решенија остануваат само мртва буква на хартија. Нивното психолошко значење не е исто за сите луѓе. Некои веруваат дека нивните животи се управувани од судбината, а други дека уздите на животот се во нивни раце. Истражувањата покажуваат дека оние кои чувствуваат дека управуваат со нивните животи се генерално поуспешни и физички поздрави од оние кои веруваат дека не управуваат со нив.

Оние кои мислат дека зависат исклучиво од судбината, своите одлуки ги формулираат како листа на добри желби. Зад нив, во суштина, стои верувањето дека новата година на некој магичен начин ќе обезбеди реализација на посакуваните промени. Така, одлуките да се откажете од пушењето или да следите диета, на пример, се осудени на неуспех на самиот почеток, бидејќи нема да се вложат напори за нивно спроведување.

Поставување на цел
Донесувањето одлуки подразбира и одговорност за нивно спроведување, односно преземање конкретни активности. На овој начин покажуваме дека имаме контрола над нашите животи, а не зависиме исклучиво од судбината. Мудрото одлучување подразбира поставување конкретна цел што е лично остварлива за нас во однапред одреден временски период и реална (можеме да планираме да патуваме на Месечината, но таквата цел не е реална).

Направете добар план
Иако новата година ја мотивира и поттикнува желбата за промени во смисла на симболичен нов почеток, не постои идеален период за одлучување. Ако нешто искрено сакате и чувствувате потреба за тоа, не чекајте први во месецот, или понеделник. Почни сега! Направете добра стратегија, а таа вклучува избор на ефективни методи за постигнување на целите.

  • Дефинирајте ја вашата цел, т.е. планира и почне да води дневник
  • Поделете ја вашата цел на помали подцели кои се специфични, мерливи и временски ограничени. Ова го отстранува стравот и двоумењето
  • Кажете им на луѓето од вашата непосредна околина за вашите нови одлуки бидејќи тоа повеќе ќе ве спречи да се откажете – луѓето почесто ги исполнуваат своите ветувања доколку некому ги објавиле, јавно објавиле или потпишале.
  • Потсетете се на придобивките од носењето одлуки. Направете список со придобивките што ќе ви ги донесат.
  • Концентрирајте се на позитивните аспекти на промената, што ќе ви донесе во животот, без да размислувате за можните пречки на патот кон постигнување на целта. Можете исто така да смислите стратегии за надминување на пречките.
  • За секоја постигната потцел, обезбедете си мала награда, односно мотивација да продолжите (на пример, вашата крајна цел е да се откажете одпушењето, а подцелта е да го намалите бројот на цигари секој месец. Доколку пушите помалку цигари овој месец, почестете се со нешто што го сакате)
Прегледи:
34
Објавено на:
24.11.2021