Категории

Се жртвуваше да го спаси својот коњ од земјотресот – Хрватски државјанин стана вистински херој спасувајќи ги своите домашни миленици

Томо Сукнаиќ е поим за вистински херој кој го жртвуваше својот живот за да ги спаси својата мачка и куче, и својот коњ кој беше заглавен во рушевините.

Фотографијата на Томо Сукнаиќ и неговиот коњ е една од оние по кои многумина навистина ќе се сетат што се случи во Хрватска. Најмногу страдаше селото Мајска Полјана, од кое се појави една од најемотивните фотографии од оваа трагедија.

„Тоа е потресна сцена“ – Томо Сукнаиќ успеа да спаси ја мачката, кучето и неговиот сакан, најомилен коњ од демолираниот имот во Мајска Полјана, објавува Индекс.

Љубовта меѓу Сукнаиќ и коњот на оваа фотографија е скоро опиплива, тврдат загребските медиуми.

Томо Сукнаиќ рече дека бил бегалец од БиХ и дека изгубил сè по втор пат во животот. Тој не сака да оди никаде затоа што покрај овој коњ, во близина ги има 16. Тој е благодарен, вели тој, на Бога што неговиот коњ е жив и здрав, иако е во шок.