Седум импресивни придобивки од кајсијата за здравјето и убавината

Вкусно и убаво, ова овошје е полно со хранливи материи и антиоксиданти.


Денес ви ги откриваме седумте клучни причини зошто кајсијата е добра за нашето здравје, кожа и целокупната благосостојба.

  1. Клуч за борба против стареењето

    Познати по тоа што се едни од најдобрите природни производи против стареење, кајсиите поттикнуваат производство на колаген и еластичност на кожата благодарение на коктел од фитонутриенти и витамини Ц и А. Ова е причината зошто маслото од семе од кајсија стана исклучително популарно. Исто така, потекнува од индиски ритуали, а докажано е дека самото масло штити од УВ зрачење.

  2. Поттикнува подобро варење

    Нутриционистите ширум светот велат дека треба да се зголеми внесот на кајсија за да се задржи здрав имунитет, но и да се подобри варењето на храната. Кајсиите се извор на бета-каротин, лутеин и неверојатно високи количини на влакна, па затоа се одлични за здравјето на цревата. За оние кои не се љубители на свежи кајсии, препорачуваме да ги конзумирате во сушена форма. Сувите кајсии помагаат во варењето уште подобро затоа што содржат високи нивоа на хранливи материи, содржат калциум за посилни коски и магнезиум.

  3. Лекува воспаление на црниот дроб

    Полни со витамини Ц и Е, се покажа дека ги намалуваат ензимите на црниот дроб, што пак го намалува несаканото воспаление. Нивната висока содржина на витамини е исто така неопходна за растот и развојот на децата. Кајсиите се одлични и за заздравување на раните – тие содржат каротеноиди кои отстрануваат повеќе видови воспаленија во организмот.

  4. Го подобрува здравјето на срцето

    Иако не е конечно решение, тие се одличен начин за одржување на здрава исхрана и помагаат во заштитата на срцето, благодарение на високото ниво на бета-каротин, витамин Ц, калиум, па дури и растителни влакна. Витаминот Ц го заштитува срцето од оштетување додека високите нивоа на калиум го намалуваат крвниот притисок опуштајќи ги крвните садови и артериите.

  5. Смирување на астма

    Се смета дека маслото од кајсија исто така е анти-астматично по природа и помага во лекување на болеста и нејзините симптоми. Студиите покажуваат дека овие плодови имаат одредени стимулативни квалитети благодарение на високото ниво на есенцијални масла кои помагаат во олеснување на стресот и го намалуваат притисокот врз респираторниот систем и белите дробови.

  6. Зајакнување на имунолошкиот систем

    Кајсиите се извор на витамин А. Од една мала чинија со кајсии, ќе внесете околу 50% повеќе од препорачаната дневна доза на витамин А, што е важно за одржување на добар вид, здрав и избалансиран имунолошки систем. Докажано е дека високите нивоа на бета-каротин го подобруваат протокот на крв во очите и го подобруваат видот.

  7. Се бори против симптомите на анемија

    Кајсија е одличен извор на железо, минерал кој игра многу важна улога во формирањето на хемоглобинот. Покрај тоа, кајсијата содржи бакар и витамин Ц, кои помагаат во апсорпцијата на железо, што значително го подобрува протокот на крв во организмот, спречувајќи анемија.




Коментари

коментари