Категории

Секогаш завршувате повредни и разочарани од љубовта? – Еве што треба да знаете

Колку пати во животот сте направиле погрешен љубовен избор? Често се случува луѓето да кажат по една деценија брак – „не требаше да се омажам за него“. Не сме сигурни во нашиот избор, честопати сме водени од хемија, но размислуваме и за возраста, материјалот, бегаме од осаменоста и често забораваме на 2 едноставни правила кои, според рускиот социјален психолог Алена Дубинец, се неопходни за здрава врска и вистинска љубов.

Ако започнете да ги следите следниве 2 правила при изборот на партнер, можете радикално да го промените вашиот романтичен живот:

Правило 1 – Во врските, се секогаш треба да биде лесно
Ако за време на запознавањето со личност чувствувате леснотија, радост во уживањето во комуникацијата, тоа е првиот знак дека сте на вистинскиот пат. Запомнете, романтичните и подоцнежните семејни врски не треба да бидат емоционално тешки. За да разберете дали вашиот однос со оваа личност е предодреден, одговорете си на следниве прашања, но искрено:

„Дали ми е удобно со оваа личност?
„Дали сум под стрес за него?
„Дали треба да ги контролирам моите емоции и желби покрај него?

Во зависност од одговорот, извлечете заклучок. Зборот „лесно“ не значи дека нема да се соочите со предизвици во врската, туку вистинските парови го решаваат заедно, со леснотија, а кога ќе се појават проблеми, ги решаваат како партнер кој работи на заедничка цел, што го прави уште полесно Но колку повеќе инвестирате во врска, толку повеќе очекувате да излезете од неа. Затоа, не треба да вложувате премногу напор за да добиете нежност, комплимент, благодарност и поддршка од саканата личност. Ако сте значајна фигура во неговиот живот, тој ќе ви го даде сето ова без ваше инсистирање.

Правило 2 – Врските секогаш треба да бидат забавни
Главниот показател за квалитетна врска помеѓу маж и жена е радоста. Врската треба да донесе позитивни емоции за двајцата партнери. Радост значи дека се чувствувате добро покрај вашиот партнер, дека уживате во неговото друштво и дека секој момент поминат со него ви носи среќа. Затоа чувствувате природна потреба да бидете блиски, бидејќи врската ви носи мир, убави емоции, емоционална сигурност и стабилност.

Прегледи:
227
Објавено на:
02.10.2021