Категории

Секој човек има две души – Ова е начинот на кој се препознаваат

Карл Густав Јунг веруваше дека секој човек има две души – еве што се и како да ги препознаете!

Карл Јунг, познатиот психијатар, веруваше дека секој човек има две души – колективна и лична:

Кога човек има педесет години, тогаш само еден дел од неговото битие има историја од половина век. Другиот дел, кој исто така живее во неговата психа, може да има знаење за милионгодишна историја. Секое новородено дете дојде на овој свет со целосно формиран мозок. Иако во раните фази на својот живот умот с yet уште не стекнува целосно владеење на телото и неговата манифестација во надворешниот свет, очигледно има потенцијал да го стори тоа. Ваквите ментални структури го вршат своето влијание и остануваат одлучувачки за човечкото размислување во текот на животот.

Новороденче не започнува да развива мозок од првиот ден од неговото раѓање. Неговиот ум, завршената структура, е исто така резултат на животот што постоел пред него. Малку е веројатно дека некогаш ќе успееме да навлеземе во далечното минато, кое допира до колективното несвесно за човекот. Нема сомнение дека личната психа на една личност се развива само во текот на животот, и дека средината и образованието се одлучувачки фактори во овој процес. Овие ефекти стапуваат на сила од првиот ден од животот на детето.

Кога работите со невротични луѓе за идентификување на ментални недостатоци, често се јавува искуство од најраното детство. Често се случува искуството што детето го добива во лулката да има значајно влијание врз целиот негов живот. Две души предизвикуваат – лична и колективна – честопати создаваат противречности во човечкото размислување и чувства, но можно е кај некои луѓе овие две души воопшто да не се спротивни.

Постојат стотици примери во работата на секој психолог што покажуваат дека во секоја личност живеат две души. На пример, ова може да се види особено во остварувањето на имагинацијата. На пример, Јунг направи експеримент со своите пациенти во кој тие сликаа и раскажуваа соништа поврзани со настани од индиски и кинески храмови, дури и без да знаат за нив. Исто така, Јунг истакна дека ги третира луѓето кои имале визии за настани што се случиле пред стотици години.

Јунг веруваше дека сето ова доаѓа од колективната несвесна, безлична душа, веќе заробена во мозокот на новороденче. Современиот човек е само последниот зрел плод на дрвото на човечката раса. Како заклучок, никој од нас всушност не знае што знаеме и што се крие во нашата потсвест.

Прегледи:
15
Објавено на:
13.10.2021