Категории

Секој има само 3 шанси да се вљуби, и важно е да ги земете сите три!

Во текот на нашиот живот, ние постојано се вљубуваме и раскинуваме – понекогаш само за повторно да се смириме. Некои луѓе влегуваат во нашата орбита, други си одат, правејќи нè да доживееме драматични емотивни подеми и падови за кои не ни помислувавме дека е можно.

Но, психолозите велат дека едно лице може само вистински да се вљуби три пати. И секое такво искуство, на свој начин, е важно, па дури и потребно.

1. Бајка љубов


Мошне често, нашата прва љубов пристигнува кога сме уште многу млади. Ни се чини вид на чувство за кое сме читале во бајките. Значи, ние го идеализираме и веруваме дека тоа е доживотно.

Во овој момент, имаме тенденција да правиме работи што очекуваат нашите врсници или членови на семејството. Одбиваме да обрнуваме внимание на малите проблеми и подготвени сме да ги жртвуваме нашите принципи за доброто на нашата врска затоа што, длабоко во себе, веруваме дека сè е како што треба.

Начинот на кој нашата врска изгледа однадвор е поважен за нас отколку она што навистина го чувствуваме. Таквата љубов нè учи дека гледањето на вашиот партнер е исто толку важно како и погледот околу вас.

2. Комплицирана љубов


Втората љубов во нашиот живот е најкомплицирана. Уверени дека сме ја научиле лекцијата од претходните искуства, ние се грижиме да избереме сосема поинаков вид на партнер. Или така мислиме.

Веројатно ќе бидеме изманипулирани, лажени, па дури и повредени. Ние се држиме до секоја можност да ја закрпиме нашата врска, но секој нов обид се претвора во уште поголем неуспех. Тоа е вистинска драма со само повремени моменти на среќа.

Уште еднаш, нашите вистински чувства се тргнуваат настрана во корист на нешто друго – во овој случај, бесконечни обиди да се спаси болна врска. Таквата љубов нè учи дека е важно да се сакаме за возврат.

3. Зрела љубов


Третата љубов се појавува во нашиот живот кога веќе сме се откажале од чекањето. Доаѓа не повикано и се чини дека не е во согласност со нашата идеја за тоа каква треба да биде вистинската љубов. Се чини дека не е совршено. Но, тоа е вистинска врска, која се карактеризира со чувство на извонредна леснотија – нешто што не може да се објасни со зборови.

Во оваа фаза од животот, веќе немаме никакви очекувања. Не губиме време размислувајќи за квалитетите што љубовта на нашиот живот мора да ги поседува. Значи, конечно сме подготвени да го прифатиме нашиот партнер за она што тој или таа навистина е. И, исто толку важно, нашиот партнер нè перципира на ист начин. Таквата љубов нè учи да бидеме реални и дека врската не треба да биде совршена.

Прегледи:
277
Категории:
Љубов и секс
Објавено на:
19.10.2020