Категории

Секоја грешка и неуспех носи важна лекција – Без нив не би биле она што сме денес

Можеби сте направиле еден куп погрешни избори, но не се откажавте од себе и тоа е сè што е важно затоа што единствениот правилен избор е да се борите за вашиот живот. Единствениот правилен избор е да не дозволите сопствената заблуда да ве одврати засекогаш бидејќи вашата болка има цел и за сè што ќе изгубите, учите како да се освоите себеси и тоа е најголемата победа од сите.

Направивте погрешен избор. Одбравте погрешна кариера. Се заљубивте во погрешна личност. Му верувавте на погрешен пријател. Се преселивте во погрешна земја. Се збркавте и моравте да започнете од почеток. Па што? Се бориме со себеси поради овие погрешни избори што можеле да ги променат нашите животи на неодредено време – или така мислиме, се втурнуваме во нашата мизерија мислејќи дека сме ги потрошиле најважните години од нашите животи затоа што не сме знаеле ништо подобро. Се чувствуваме заглавени затоа што не може ништо друго да и се нанесе на штетата што сама ја предизвикавме, но вистината е секој погрешен избор, секоја грешка, секоја последица има и своја цел и тоа клучна.
Вистината е дека секоја грешка нè учи точно кој треба да бидеме, можеби различни избори можеа да не доведат до полесни патеки, но ако размислиме подобро, ќе сфатиме дека сепак не е толку лошо затоа што сега сме вооружени со лекции, искуства, испитувања и грешки. Сега имаме модринки, но сепак се чувствуваме цели. Сега знаеме како да најдеме значење во нашата работа. Сега знаеме да не веруваме на секој што тврди дека нè сака. Сега знаеме дека пријателите можат да нè изневерат исто како и нашите непријатели. Сега знаеме како се чувствува преживувањето во место каде што не припаѓаме.

Сега знаеме како да растеме, како да трпиме тешкотии, како да сметаме на нашата мудрост и интуиција да нè води и сега знаеме како да ги поправиме нашите грешки наместо да им дозволиме да ги скршат. Сега имаме нешто што парите не можат да го купат; Искуство. Можеме да кажеме дека сме го виделе сето тоа или можеби не сите, но видовме доволно. Сега знаеме како е да се биде измамен, знаеме кога понудата е премногу добра за да биде вистинита и знаеме како да читаме меѓу редови.Па можеби сте направиле еден куп погрешни избори, но не се откажавте од себе и тоа е сè што е важно затоа што единствениот правилен избор е да се борите за вашиот живот. Единствениот правилен избор е да не дозволите сопствената заблуда да ве одврати засекогаш бидејќи вашата болка има цел и за сè што ќе изгубите, учите како да се освоите себеси и тоа е најголемата победа од сите.