Категории

Секојдневни навики кои се лоши за крвниот притисок

90/60 до 120/80 – Ако вашиот крвен притисок е во овој опсег, тогаш вашиот крвен притисок се смета за нормален и здрав. Ако имате висок крвен притисок, тоа може значително да го зголеми ризикот од смртоносни срцеви заболувања, срцев удар и мозочен удар. Експертите велат дека тоа може да оштети и некои други ваши органи, како што се бубрезите и очите.

Иако понекогаш крвниот притисок кој е повисок од нормалниот е последица на генот, постојат и секојдневни навики кои всушност можат да предизвикаат крвниот притисок да го надмине она што се смета за нормален. Подолу се дадени некои од секојдневните навики кои можат да влијаат и да го зголемат вашиот крвен притисок.

Конзумирање преработена храна
Општо е познато дека исхраната богата со натриум е лоша за целиот кардиоваскуларен систем и затоа многумина ја отфрлаат. Но, дали знаевте дека некои намирници се природно богати со натриум, како обработените, и би било добро да се каже „не“ на брзата храна почесто.

Малкумина се свесни за фактот дека исхраната богата со шеќер може да предизвика и висок крвен притисок. Имено, премногу шеќер може да предизвика воспаление во внатрешноста на телото, а кога тоа ќе се случи, порано или подоцна може да настанат многу здравствени проблеми, а еден од нив е високиот крвен притисок.

Често консумирање алкохол
Сосема е нормално вашиот крвен притисок малку да се зголеми за време или веднаш по пиењето алкохол. Во моментот кога алкохолот ќе се елиминира од вашиот систем, вашиот крвен притисок се враќа во нормала, така што нема грижи. Но, од друга страна, сосема друга приказна е ако често консумирате многу алкохол, а експертите велат дека хроничното внесување алкохол може да доведе до трајно зголемување на крвниот притисок.

Неактивност
Исто како и алкохолот, физичката активност како што е вежбањето може да предизвика моментално зголемување на крвниот притисок. Но, штом ќе направите пауза, можете да очекувате дека вашиот крвен притисок постепено ќе се нормализира. Ако мислите дека избегнувањето физичка активност е добро бидејќи нема да ви го подигне крвниот притисок, размислете уште еднаш – седентарен начин на живот е всушност еден од многуте фактори на ризик кои влијаат на високиот крвен притисок, што автоматски може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

Не можете добро да спиете
Стресот е нешто што може да предизвика вашиот крвен притисок да се подигне „до небо“ и има големо влијание врз вас дури и ако не сте спиеле 7 до 9 часа навечер. Треба да се справите со несоницата за да го одржите нормалниот крвен притисок. Но, за да се стави крај на овој недостаток на сон, важно е да се идентификува причината.

Прегледи:
252
Објавено на:
15.05.2022