Категории

Село направено од милион пластични шишиња во Панама

За една и пол година што ја помина работејќи на овој проект, собра околу милион пластични шишиња. Пластичните шишиња се поврзани со метална жица, а во некои делови се бетонираат.

Роберт Безео дојде во архипелагот Бокас дел Торо во Панама во 2012 година за да помогне во фрлањето пластичен отпад и рециклирање на островите.
За една и пол година што ја помина работејќи на овој проект, собра околу милион пластични шишиња. Пластичните шишиња се поврзани со метална жица, а во некои делови се бетонираат. Безео тврди дека пластиката е одлична изолација и дека неговиот метод на градба е многу брз. Нивната издржливост е загарантирана, бидејќи се претпоставува дека пластиката трае до 500 години за целосно распаѓање.

Еко-селото вклучува неколку живеалишта – вклучувајќи го и најголемиот замок направен од пластични шишиња според Гинисовата книга на рекорди. Пластичниот замок има четири ката, висок е 14 метри и е направен од 40.000 шишиња. Има четири соби, трпезарија, но исто така и поглед на врвот. Во ова село од пластични шишиња има и затворска ќелија направена од 10.000 шишиња во кои можете да спиете за 30 долари или околу 48 км. Главната цел на ноќта е да се искупиме за еколошките гревови што сме ги сториле, односно да станеме свесни колку трошиме пластика и да ја намалиме употребата на овој материјал во секојдневниот живот.