Категории

Шармантен средновековен град во Германија кој освојува со својот необичен изглед

Германскиот Фроденберг е скриен дијамант во оквирот Сиген – Витгенстеин, во северен Вестфал. Бајковитиот град се одликува со средновековен шарм и историја.

Првото документирано споменување на градот Гроденберг датира од 1389 година, но веројатно бил населен и пред тоа.

Она што Фроденберг го прави посебен е стариот дел од градот кој има речиси идентични полудрвени куќи по целиот град, и се е во црно-бела боја.
И веќе на прв поглед е јасно зошто туристите од целиот свет доаѓаат во посета на овој град, сместен во руралниот дел од земјата оддалечен околу 90 минути возење од Франкфурт.

Преку 80 куќи се совршени подредени така што панорамскиот поглед е речиси нереален. Црно-белите фасади и снегот кој ги прекрива крововите прави да изгледаат како од бајка.
И токму зимските слики на градот Фроденберг го прават толку популарен на социјалните мрежи.

Фроденберг угостува околу 30,000 гости годишно иако вистинскиот број на туристи во иднина веројатно би бил поголем.
А ако патот ве наведе на ова сокриено место обавезно.

-Одете по скалите кои водат до прекрасниот парк на ридот кој пружи панорамски поглед на градот. Од оваа точка најдобро се гледа колку Фроденберг е добро дизајниран и координиран град.

-Посетете ја Верита статуата висока 20 метри која го чува брегот.

– Шетањето по стариот гратски плоштад не смее да се пропушти.

-И секако пробајте ги старите локални специјалитети.

Прегледи:
737
Објавено на:
26.12.2020