Шолја кафе дневно го зајакнува мозокот и помага во превенцијата на овие болести

Кофеинот значително влијае во превенцијата на невролошките пореметувања

Шведските и Финските научници спроведоа истражување во кое утврдија дека умереното конзумирање на кафе го намалува ризикот од појава на сенилност во старата доба за околу 65%.

Една шолја кафе помага во превенцијата од Алцхајмерова болест. Умереното внесување на кофеин може да ги блокира штетните влијанија на холестеролот за кој научниците претпоставуваат дека има врска со настанувањето на Алцахмеровата болест.

Со оглед на тоа што истажувањата се вршени во лабораториски услови, треба сеуште време за да се прецизира ова тврдење како поточно кофеинот го штити мозокот и истовремено има силна улога во лечењето на невролошките пореметувања, порачуваат од научно истражувачката институција.
Коментари

[fbcomments]