Што ако сте во брак и се заљубите во друг маж

Сите знаеме дека борбата против чувствата е бескорисна.

Но, што да направите ако се заљубите во друг маж, а сте во долга врска или дури и во брак?

 

Љубовта е апсолутно нормална „работа“. Така, една студија на Универзитетот во Вермонт покажа дека 98% од мажите и 80% од жените чувствуваат привлечност кон некој друг освен кон нивниот партнер. Најчесто се заљубуваме во оние со кои поминуваме многу време. Според истражувањето, 74% од канцелариските работници признале дека покажале романтичен интерес кон колегата. Нема ништо страшно во тоа и некој друг маж да ги преплави вашите мисли.

 

„Кога ќе се заљубите, во игра доаѓаат: серотонинот, адреналинот и допаминот“, објаснува сексологот Џес О’Реили. „Хормоналната каскада може да предизвика опсесија со новиот маж, поради што најверојатно ќе го идеализирате“. Новото хоби ќе ви помогне да им помогнете на старите односи – ако сте внимателни. Ако мислите дека не можете да ги контролирате своите чувства, престанете да комуницирате со другата личност. Ова ќе помогне да ги заштитите вашите односи со вашиот редовен партнер и можеби дури и да ги подобрите.

 

„Чувствата кон другата личност не значат дека нешто недостасува во вашата врска“, вели О’Реили. – Еден партнер не е во состојба да ги задоволи сите ваши потреби – и практични и сексуални; така што не е изненадување што ве интересира некој од страна”. ” Заборавете на чувството на вина – можете да ја искористите оваа ситуација. Вашата  страст кон другата личност може да ги открие слабостите во вашата сегашна врска. „Ваша работа е да ги поставите приоритетите и да ја заштитите вашата врска“, додава сексологот. “Мора да разберете со што ве привлекува другата личност и што му недостасува на партнерот. На пример, вашата симпатија е многу романтична и ви дава подароци цело време, додека сопругот тоа го прави само за празници.” Кога ќе разберете што ви недостасува во вашата врска со сопругот кажете му го тоа. Немојте да се жалите или да барате нешто – смирено објаснете му дека ви недостасува неговото внимание и предложете опција која што ќе му одговара и него и вас.

 

Одделете ја фантазијата од реалноста

„Помеѓу чувствата за друга личност и вистинското предавство има голема бездна“, вели психотерапевтот Ребека Њуман. „Фантазиите кои се појавува вашиотпредмет на страст се во категоријата филмови за возрасни и се далеку од вистинско предавство. Вашата љубов може да биде апсолутно невина – но само ако таа постои на ниво на фантазија “, коментира Њуман.

Измерете ги предностите и недостатоците трезвено. Не заборавајте дека идеализираниот предмет на страста и во реалноста може да испаднат доста различни од она што сте го замислувале.

 

Кажете му на партнерот за вашите чувства

Искрен дијалог со партнерот може да биде добар излез. Кога зборувате, користете лесен и хумористичен тон. Партнерот сигурно ќе ја цени вашата искреност, додека лагата само ќе ја влоши ситуацијата. Психолозите веруваат дека отвореноста со партнерот ќе помогне да ги ублажите вашите чувства.
Коментари

[fbcomments]