Категории

Што би се случило кога луѓето одеднаш би исчезнале од планетата Земја?

(ВИДЕО) Дали некогаш сте се запрашале што ќе се случи ако сите луѓе одеднаш и одеднаш исчезнат од планетата Земја? Ако ве интересира вакво нешто, сега е вистинското време да дознаете. Инаку, на оваа тема се занимаваше каналот на youtube Unvailed, пред две години..

Глобалната епидемија на коронавирусот го зголеми интересот за вакви и слични луди, апокалиптични сценарија. прво, осврнувајќи се на деструктивното влијание што го има Хомо сапиенс врз природните процеси на нашата планета, истакнувајќи дека сите други суштества веројатно би „профитирале“, како и самата Земја, овој мисловен експеримент започнува со хаос. Всушност, ако одеднаш исчезневме, едноставно испаривме, ќе имаше период на страшно уништување за време на кое другите живи суштества не би биле воопшто убави, бидејќи немаше кој да вози автомобили, автобуси, возови, авиони, машини, електрани од секаков вид. Електричната енергија ќе згасне, иако хидроцентралите веројатно ќе продолжат да ја произведуваат некое време без никакви проблеми. Ќе има поплави предизвикани од исклучување на подземни пумпи во градовите каде што е неопходна нивна работа, ќе има излевање на канализација, но тоа би бил најмалиот проблем за планетата.

Многу поголем проблем би биле нуклеарните централи што би предизвикале катастрофи, како и хемиските фабрики кои би започнале да ослободуваат огромни количини на токсични материи, бидејќи без електрична енергија не можат да останат стабилни. Десетици милијарди домашни животни – кучиња, мачки, птици, крави, свињи, овци, кози и други – би останале заробени и веројатно масовно би умреле, освен оние кои би можеле да се ослободат и да излезат надвор, каде што би имале да започнат борби. за опстанок, од кои во голема мерка се одвикнати. Заедно со животните кои моментално се наоѓаат во зоолошките градини, чиј опстанок би зависел и од можноста за бегство.

На краток рок, планетата немаше да пишува добро без нас. На долг рок, планетата би дишела. Нејзините нови господари, животните, би живееле во хармонија со природата, бидејќи немаат тенденција да ја загадуваат. Покрај тоа, по два века, атмосферата ќе започне да се лади и да се враќа во нормала; озонската обвивка би се обновила и пред тоа. Растенијата ќе се ширеа непречено, а уништувањето на времето полека ќе ги крунисаше сите траги од нашето постоење и за илјада години веќе ништо од сработеното немаше да биде видливо; што ќе преживее безброј пожари, земјотреси, бури и други природни катастрофи, ќе ја покрие вегетацијата.

 

Прегледи:
75
Објавено на:
23.07.2021