Категории

Што да направите кога имате наплив на негативни мисли?

Негативните и саботирачките мисли често се главните предизвикувачи за неуспех. Тие не спречуваат да растеме, да ги користиме нашите потенцијали, да будиме таленти и да напредуваме на повеќе полиња.

Токму кога сè оди добро, овие опсесивни и токсични мисли одеднаш се појавуваат и прво ја загрозуваат самодовербата, а потоа носат бројни пречки. Некои од нив се, на пример – „Никогаш нема да успеам; „Сите ќе се смеат на мојата идеја; „Сигурно нешто ќе ме спречи да успеам.

На сите им доаѓаат непријатни мисли, но единствената разлика е како реагираме на нив. Наместо да трошите енергија на такви мисли или да дозволите целосно да ве заземат, обидете се со следново – еве како да се ослободите од нив за 5 минути:

1. Негативните мисли содржат информации. Тие се обидуваат да ви пренесат нешто, а често тоа воопшто не го мислите.

Запрашајте се: „Што ја поттикнува оваа негативна мисла? Можеби тој се обидува да ви каже дека сте исплашени, или дека тоа ви е важно, или можеби ви треба дополнителна поддршка. Откако ќе го идентификувате изворот на негативната мисла, можете да се ослободите од неа. На пример, ако постои страв од неуспех во нешто што е важно за вас, почнете да правите листа на опции за да го елиминирате тој страв.

• Можам да се откажам (лоша опција, но и таа е присутна).
• Можам да ја поделам мојата цел на мали задачи и да започнам со наједноставниот чекор.
• Можам да побарам помош.

Откако ќе ги разгледате сите опции, можете да ја изберете онаа што најмногу ви одговара.

2. Еден начин да ги смирите негативните мисли е да го поставите прашањето „Што да изберам?

Секогаш имате избор во секоја ситуација и под какви било околности. Можете да ги слушате вашите негативни мисли и да им дозволите да ги преземат, или можете да ја насочите вашата енергија и внимание на нешто друго. Изборот ви помага да ја вратите контролата и да ги замолчите таквите мисли.

3. Кога вашите негативни мисли почнуваат да ве лажат, можете да се борите со нивните лаги со прашања кои почнуваат со „зошто“

Да речеме дека вашите негативни мисли ви шепотат дека никогаш нема да ја најдете вистинската љубов во вашиот живот. Следниве негативни и токсични фрази почнуваат да следат:

„Не сум доволно тенок или згоден.“

„Никој нема да ми обрнува внимание.“
„Никогаш нема да го најдам вистинскиот партнер за себе.“

Можете да се спротивставите на негативноста со тоа што ќе прашате: „Зошто сум јас најпривлечната личност?“ Не мора да одговорите на прашање, само прашајте го и оставете мозокот да го обработи прашањето. Можеби мислите дека ова ќе доведе до уште повеќе негативни мисли, но не е така. Кога формулирате убедливи прашања кои носат добра енергија и имаат добри намери, негативните мисли немаат шанса. Одеднаш во вашата глава ќе почнат да ви течат убави мисли за вас, а тоа дополнително ќе ви ја подобри самодовербата.

4. Фокусирајте се на нешто друго

Кога ќе се појават негативни мисли, фокусирајте се само на сè околу вас. Користете ги вашите сетила, на пример. Што чувствувам на мојата кожа во моментов? Што јадам сега? Што слушам? Што гледам? А за да ја промените ситуацијата, можете да прибегнете кон практикување на благодарност, која е супер моќна против негативните мисли. Ви благодариме за убавиот ден, за прегратката од пријател, за завршената работа, за убавата гардероба што ја носите, за уште еден ден во вашиот живот… Кога има промена на фокусот, нема простор за негативни мисли .

5. Вежбите за дишење помагаат да се оттргне вниманието од негативните мисли

Земете длабок здив, броејќи до четири. Сега издишете броејќи од 4 до 0. Повторете четири пати. Прилично лесно и ефикасно. Дишете полека и фокусирајте се на секое вдишување и издишување, освестете го. Запомнете, вие сте многу посилни од вашите негативни мисли!

Прегледи:
391
Објавено на:
01.12.2021