Категории

Што да направите кога некој ќе колабира од жештина

Топлинските удари се многу почести отколку што мислите, а соработник на Црвениот крст објаснува како да му помогнете на личноста која ги доживеала.

Симптоми на топлотен удар
„Многу лесно се разликува, главната разлика е во дишењето. Ако човек нема дише, тоа значи дека дошло до срцев удар и треба што поскоро да започнеме со реанимација. Ако човек дише и е во несвест, во согласност со моменталните временски услови, дека се работи за сонце, дека имало колапс и потоа грижата е друга“.

Бањевиќ истакна дека во случај на застој на срцето веднаш се повикува брза помош, а во меѓувреме се прави масажа на срцето. Таа објасни и како да се постапи кога човек ќе изгуби свест поради жештината.

Ако има изгореници од сонце и колапс, ако некој се онесвестил од жештината, во тој момент најважно е да се обезбеди сенка, за да не се грижиме за тој човек на сонце.„Тој почнува да се освестува, прво во седечка положба и му даваме освежителен пијалок“, рече таа.

Прегледи:
40
Објавено на:
21.06.2022