Категории

Што да правите кога страста во врска ќе исчезне?

Совет на психолог: Страста и желбата честопати не заслепуваат, но се соочуваме со вистината кога таа љубовна магија полека исчезнува. Еве што да направите во врска со недостаток на страст..

Интензитетот на пламенот на страста што го чувствуваме кон нашиот партнер понекогаш нè заслепува толку многу што поради тоа не гледаме или не сакаме да гледаме што не мачи со него. Елена Кузмановиќ, психолог и физички психотерапевт, ни објасни колку долго сме во можност да го негираме она што не ни одговара со избраните, само заради похотта што ја чувствуваме едни за други.

И на прашањето што се случува кога ќе се соочиме дека избраниот партнер не е соодветен за нас, нашиот соговорник одговара:
„Не долго, токму поради природата на страста и нејзиното кратко траење, ако станува збор за врска што подразбира само повремено гледање, се заснова само на страст и не изгледа дека се развива, тогаш можеби ќе го негираме уште некое време она што не ни одговара“.

„Меѓутоа, ако сакаме нешто повеќе, со текот на времето станува појасно кој е нашиот партнер, што исто така влијае на привлечноста што ја чувствуваме. Тоа е период на таканаречено оптимално разочарување што отвора простор за љубов и заемно прифаќање на партнерите, со недостатоци и доблести“.

Совет на психологот:
На прашањето што се случува кога ќе се соочиме со фактот дека избраниот партнер не е соодветен за нас и дека страста исчезнала, психологот одговара:

„Многу е добро да се соочиме со тоа, бидејќи тоа е искреност кон нас самите и почеток на промените. Луѓето често чувствуваат каење и се обвинуваат себеси што претходно не сфатиле, особено ако веќе основале семејство. Но, наместо да се исцрпуваме со каење, подобро е да ја трошиме нашата енергија на понатамошни планови. Не е лесно да се разбере кој избор е навистина „соодветен“ за нас, затоа што ние честопати не се познаваме доволно добро. Обично, изборот на партнер ни кажува, како еден вид огледало, кои сме денес и на што треба да работиме. Како што созреваме, така правиме и попаметни избори, другите работи стануваат привлечни за нас “.

Прегледи:
293
Објавено на:
03.03.2021