Категории

Што да правите кога ве критикуваат, осудуваат и навреднуваат – Совет од психолог кој треба да го паметите цел живот

Познатиот психолог Ерих Фром ни одржа важна животна лекција – Еве што треба да направите кога ве критикуваат, осудуваат или навредуваат!

Ако сте неправедно осудени или критикувани, не објаснувајте ништо. Ова е една од најважните животни лекции што можеме да ги научиме од Ерих Фром. Во животот, ќе запознаеме многу токсични луѓе кои без причина ќе ве критикуваат, осудуваат или ќе ве повредат. Ако возвратите со иста мерка, тогаш влегувате во зона на темна енергија и се вртите во круг на неуспех што го загрозува вашиот мир на умот.

Кога сме најмалку отпорни на негативна енергија
Луѓето лесно извлекуваат заклучоци, не обрнувајќи внимание на ставовите, ситуациите, околностите. Тие се подготвени да ве осудат на прв поглед и најдобро е да се држат настрана од нив. Дури и кога ќе им објасните сè и ќе одговорите учтиво, тие можат да зрачат со уште поголема негативност. Излезе дека во врска со такви луѓе, попаметно е да не одговарате на ништо, туку едноставно да ги блокирате во вашиот живот, со цел да ги зачувате нервите и здравиот разум. Ова особено се однесува на негативните коментари што можеме да ги добиеме на социјалните мрежи, кои се полни со скриени токсични лица зад компјутерите и мобилните телефони и кои демнат во секоја прилика да повредат или да навредат некого со цел да се ослободат од репресираната негативна енергија. Тука, опцијата „БЛОК“ е вистински подарок.

За да одржите мир во умот кога се среќавате со негативни луѓе, разгледајте го советот на најмудриот психијатар Ерих Фром:

Не мора никому да објаснуваме и да даваме отчет, сè додека не повредиме и не се мешаме во нечии постапки. Колку животи се уништени од оваа потреба да се „објасни“ нешто некому. Нека судат според вашите постапки – вашите вистински намери, но знајте дека слободната личност мора да објасни нешто само и исклучиво на себе – на својот ум и свест – и на малкумина кои имаат право да бараат објаснување “.

Секогаш имајте на ум дека најважно е да се сакате себе си, да останете верни на својата личност и покрај препреките и да живеете среќно без оглед на коментарите за околината. За осуда и критика кон луѓето не вреди вашето внимание, енергија и мир – ВАЖНА Е ВАШАТА СРЕЌА!

Прегледи:
64
Објавено на:
23.07.2021