Категории

Што гледаат прво мажите кај жената која ја посакуваат? – Резултатите ќе ве изненадат

Што гледа мажот прво кај жената која му се допаѓа? Резултатите од истражувањето кореспондираат со истражување за еволуцијата, која покажала дека „прото-мажите“, исто така, примарно внимавале на женското тело.

Научниците од колеџот Велесли и Универзитетот во Канзас побараа од повеќе од сто студенти да погледнат фотографии од мажи и жени. Тогаш тие мораа да кажат дали можат да замислат одредена личност како потенцијален пријател или да помислат дека можат да имаат љубовна/сексуална врска со неа. Научниците посветиле посебно внимание на една работа – движењата на очите. Имено, требало да се открие како испитаниците ги перцепираат луѓето на сликите. Каде оди прво погледот? Резултатите од ова истражување покажаа дека мажите кои гледаат жена во лице – не се заинтересирани за неа во љубовна смисла. Ако мажот ја најде жената привлечна, тој прво ги гледа градите и колковите. Иако сè звучи малку како клише, не смееме да им префрламе на мажите. Резултатите од истражувањето кореспондираат со истражување за еволуцијата, кое покажало дека „прото-мажите“, исто така, примарно внимавале на женското тело. Имено, мажите сакаат да „проверат“ дали жената е „соодветна за продолжување на лозата“, а тоа им го кажуваат нивните физички атрибути.

И кога е облечена и кога не е, постои и продолжение на оваа приказна. Дејството сега се одвивало во нешто поинтимна атмосфера, кога вие и вашиот избраник сте во врска, брак или барем во некоја страсна авантура во кревет. Прашањето е: Што прво мажите гледаат во гола жена? Во истражувањето, 12 000 мажи одговориле на прашањето: „Каде прво гледаат кога ќе видат гола жена?” Жените исто така учествувале во истражувањето – под претпоставка каде мажите изгледаат први. Како резултат на тоа, повторно биле градите. Дури 51 процент од жените претпоставиле дека мажите прво гледаат во градите. И погодијле добро. Имено, 45% од мажите признале дека градите им се омилени. Сепак, тоа не значи дека мажите ја поврзуваат вашата привлечност со вашите гради (мали, големи, итн.). Тоа само значи дека гледаат таму – можеби затоа што прво го гледаат тоа кога жена стои гола пред нив.

Прегледи:
313
Објавено на:
13.01.2021