Категории

Како да му помогнете на вашата мачка ако е под стрес – Науката со ново откритие

Студиите за мозокот покажаа дека музиката може да помогне во зачувување на човековата меморија и да се опорави од мозочен удар. Но, дали музиката има еднакво корист за здравјето на животните?

Една нова студија, објавена во „Журнал за медицина и хирургија на мачки“, се фокусира на музика што помага да се намали стресот кај мачките. Главната авторка на студијата е Аманда Хамптон од Ветеринарното училиште на Државниот универзитет во Луизијана во Батон Руж. Таа и нејзините колеги користеа знаење од претходните истражувања од областа. Во една од нив откриено е дека мачките реагираат на одредени звуци дури и кога биле под анестезија. Други студии испитале на кои типови музички мачки најмногу реагираат, па откриено е дека класичната музика ги релаксира повеќе од поп или хеви метал.

Хемптон и нејзиниот тим ги искористија претходните истражувања за попрецизно утврдување на видот на темпото и фреквенцијата на гласот што ги сакаат мачките. Така, музиката специјално изработена за мачки се засноваше на вообичаените вокализации на мачки, како што се предење, мјаукање и слични звуци што мачките ги создаваат во позадина на мирна, класична музика. Хемптон и нејзините колеги спроведоа истражување на повеќе од 20 домашни мачки. На ветеринарните прегледи, кои се одвиваа во текот на две недели, тие играа музика специјално направена за мачки (Арија на Скутер Бере) 20 минути, друг пат ќе свиреа класична музика, а на некои прегледи мачките беа во комплетен тишина. За да го тестираат нивото на стрес кај мачките, истражувачите го набудувале нивното држење на телото, реакциите, општото однесување и го мереле односот на неутрофилите кон лимфоцитите во крвта како физиолошки маркер на стрес.

Резултатите покажаа дека музиката специјално направена за мачки навистина може да го намали нивото на стрес. „Слушањето на таа музика пред и за време на истражувањето беше поврзано со пониски нивоа на стрес“, се наведува. Сепак, музиката „не влијаеше на физиолошките реакции на стрес измерени со односот на неутрофилите и лимфоцитите“, а истражувачите сметаат дека тоа би можело да биде затоа што 20 минути не биле доволни да влијаат на тој маркер.

Прегледи:
311
Категории:
Животни · Секојдневие
Објавено на:
16.04.2021