Категории

Што мислат мажите и жените за своите бивши партнери

Голем дел од жените потајно ги мразат своите бивши партнери

Група психолози предводени од др. Урсула Антинстид на универзитетот Graz во Австрија, истражуваа како мажите и жените гледаат на своите бивши партнери.

-Откривме дека на мажите им се подраги нивните бивши партнерки отколку на жените своите бивши партнери. Колку знаеме, ова е прво истражување кое ја покажало разликата во чувствата кои мажите и жените ги имаат спрема поранешните љубови – стои во извештајот објавен во магазинот Social Psychology and Personality Science.

Да би дошле до тој заклучок, анализиравме одговори на 295 испитаници на кои им подготвивме анкета. Условите клучуваа секој испитаник да бил во хетеросексуална врска најмалку четири месеци и да имале поранешна врска која траела барем четири месеци, а таа врска не смее да е завршена пред повеќе од пет години. Баравме да го споделат своето размислување во врска со бившиот партнер/ка и да го пополнат упатството во кое требаа да означат за тоа како се чувствуваат во врска со овие прашања.

Откако што ги анализираа одговорите, истражувачите наведоа дека мажите давале значително повеќе позитивни оценки отколку ени.
На мажите им се подраги нивните бивши партнерки отколку на жените нивните бивши партнери, жените чувствуваат одбивност спрема поранешните партнери кога ќе стапат во нова врска.