Категории

Што никогаш не смеете да си дозволите во љубовната врска

Секоја љубовна врска треба да биде таква во која ќе се чувствуваме удобно, безбедно, почитувани од партнерот, подготвени на компромиси и толеранција, но и да се чувствуваме свои – со свој став и право на мислење.

Меѓутоа, кога сме заљубени, честопати сме заслепени и не ни забележуваме кога некои работи навистина не функционираат како што подразбира здрава врска помеѓу две личности кои се сакаат и почитуваат. Не е невообичаено да бидете изманипулирани во врска без воопшто да сте свесни за тоа, или дека партнерот сака да ги контролира вашите желби, па дури и вашите постапки.

За вашата љубовна врска да биде што е можно подобра и квалитетна, а вие да бидете посреќни во неа, тоа се модели на однесување кои треба да ги избегнувате во односот со партнерот, односно работи кои не треба да ги дозволувате.

Бесмислени кавги
Кавгите меѓу двајца кои се сакаат не се невообичаени. Секако, секогаш е важно да се справиме со вистинската причина за истото и да најдеме компромис, а потребно е да се каже: „Извини“, и уживај во слаткото помирување.

Сепак, има и други кавги – кога партнерот постојано се обидува да ве убеди во неговата вистина, а нема слух за вашиот став, мислење и како се чувствувате. Тоа е всушност начин на манипулација за да ги истераат своите.

Доколку оваа ситуација ви звучи познато, сè што треба да направите е да ја игнорирате оваа потенцијална кавга и едноставно да кажете дека немате време и енергија за трошење. Исто така, во тој случај, време е да се запрашате дали вашата врска со партнерот има иднина.

Да ти замерувам за твоето минато
Секој од нас влегува во нови односи со „багажот“ што го носи со себе. Во тој куфер се нашите избори, поранешните љубови, моментите кои ни биле најважни на светот во тоа време и потсетување на искуствата кои не прават побогати. Исто така, нашите избори што ги правевме се и наше огледало, или барем нашите поранешни, ако сме се промениле.

Она што сакаме да го кажеме е дека никој нема право да те „удри“ во минатото, да биде љубоморен на тоа или, да речеме, да тврдиш дека сите твои бивши се никој и ништо во споредба со него.

Лаги и измами
„Љубовта е слепа“, е изреката која не дојде без причина. Често сме свесни дека партнерот не мами, ја премолчува вистината – наречете ја како сакате, но според принципот на линијата на најмал отпор, се правиме дека не го знаеме сето тоа.

Ова е нешто што не смеете да го дозволите, пред се од самопочит! Без разлика за што се работи – дали се сомневате во измама или нешто сосема друго и колку и да ви е тешко, време е да му дадете до знаење на партнерот дека повеќе не може да ве измами.

Попречување
Има толку многу различни начини на кои можете да се чувствувате заробени и заробени во љубовните врски. Без разлика дали вашиот партнер не ве поддржува во вашите деловни амбиции, хоби и интереси, иницијатива за промени или едноставно (што не е САМО) ве тера да се чувствувате ограничени на дневна основа, во стилот: „Можеби прескокнете кафе со сепак пријател, како не би се лутел? Сето ова е показател за исклучително лоша врска. И аларм дека нешто треба да се смени.

Поседување во која било смисла
И да се надоврземе на претходната точка – само затоа што сте зафатени не значи дека немате вистинско време, што секако не значи дека помалку го сакате партнерот. Ако вашиот партнер е толку посесивен што сака целосно да го контролира вашето време – како и со кого го поминувате – ова е дефинитивно нешто што не треба да го прескокнувате.

Прегледи:
720
Објавено на:
20.03.2022