Категории

Што предизвикува надуеност и која храна треба да ја избегнувате

Надуеноста е непријатна појава која ги нарушува нашите секојдневни активности. Еве што ја предизвикува и која храна треба да се елиминира или намали во исхраната.

Надуеноста е проблем со кој се соочуваат голем број луѓе од сите возрасти, а придружен е со чувство на голема непријатност што секако влијае на квалитетот на животот и секојдневните активности и обврски кои треба да ги исполниме.

Во цревата на секој човек има гасови, дневно се создава околу 1 литар и тоа е сосема нормална појава. Лицето нема непријатност.

Но, ако нивната количина се зголеми, тоа предизвикува не само непријатност и непријатност, туку може да биде и симптом на некои болести на дигестивниот тракт. Ако надуеноста одеднаш ви стане чест придружник на животот, задолжително закажете состанок со гастроентеролог. Можеби тоа е само нетолеранција на одредена храна, а можеби и посериозна болест.

Што може да предизвика надуеност кај здрави луѓе?

-недоволно џвакање храна и брзо јадење

-прејадување, т.е. огромна количина на храна

-консумирајте големи количини на вода за време на оброците, особено ладна

Постојат и производи, чија употреба предизвикува ферментација и зголемено производство на гас. Ова е особено точно ако се консумира во големи количини:

-скробна храна – житарки, леб, тестенини, пченка, ориз, мешунки;

-храна богата со растителни влакна – суров зеленчук, овошје, мешунки, јаткасти плодови;

-протеински производи – масно месо, риба, живина;

-млечни производи – во случај на нетолеранција на лактоза;

-производи кои содржат шеќер, слатки газирани пијалоци, слатки;

-печурки (поради присуството на хитин, тешко сварлив полисахарид);

-производи за ферментација – пецива со квасец, квасец, пиво.

Покрај тоа, надуеноста е почеста кај луѓето кои се физички помалку активни и јадат нередовно и лошо.

Очигледно, речиси сите намирници можат да предизвикаат надуеност во зависност од количината и начинот на комбинирање со друга храна. И важно е да се каже дека секој организам е индивидуален. За еден човек, на пример, зелката може да доведе до зголемено производство на гас, додека за други тоа нема да биде проблем.
Затоа, следете го вашето тело, доколку е потребно, водете дневник за исхрана за да го решите овој проблем. На овој начин можете да ги избегнувате оние намирници или комбинации на намирници кои предизвикуваат таков непријатен изглед или пак да подготвувате таква храна на некој друг начин.