Категории

Што се крие зад 3-те најголеми свадбени традиции?

Секој народ има свои свадбени обичаи кои се почитуваат и до ден денес, па затоа и нам ни се добро познати популарните традиции кои се практикуваат низ повеќето земји во светот. Некои од нив се прават и кај нас, како што е на пример фрлањето на бидермаерот, но сте се запрашале ли некогаш зошто е тоа така? Во продолжение прочитајте за потеклото на 3-те најголеми свадбени традиции во светот.

1. На денот на свадбата, младоженецот не смее да ја види невестата

2-shto-se-krie-zad-3-te-najgolemi-svadbeni-tradicii-

Во минатото, повеќето бракови биле однапред договорени и симболизирале еден вид бизнис договор помеѓу две фамилии. Татковците на невестите не им дозволувале на момците да ја видат својата идна сопруга бидејќи се плашеле дека договорениот брак може да пропадне доколку девојките не им се допаднат на младоженците, при што ќе донесат голем срам за својата фамилија. Затоа брачните парови се запознавале на денот на самата церемонија, кога веќе било доцна за откажување. Оттогаш па наваму, се вели дека е лоша среќа ако младоженецот ја види невестата пред свадбата.

1 2 3

Прегледи:
431
Објавено на:
19.03.2016