Категории

Што се случува со косата која ја сушите со фен?

Особено зима, никој не сака да го започне денот после туширањето со мокра коса. Затоа сите веднаш ја фенираме косата веднаш после туширањето. За жал, тоа не е баш добро, погледнете како тоа влијае врз косата.

1.Косата е премногу мокра
После миењето косата е сеуште комплетно водена и не треба веднаш да се суши со фен. Стручњаците велат дека најпрво треба да го извлечете вишокот влага од косата. Идеално би било 80%. Освен што косата подобро се „штити“ од топлината, фенирањето ќе трае пократко. Значи, после миењето на косата исушете ја со помош на пешкир така што ќе тапката а не триете.

2.Користите премногу прозиводи за стилизирање
Користењето премногу различни производи на косата може да ја оштети косата при фенирањето. Во коренот има премногу масла а косата е сува. Овде важи правилото: Помалку е повеќе! Со едноставен спреј за волумен или сјај едеално ќе ја подготвите косата за фенирање. Не ви е потребно повеќе.

3Ја фенирате целата коса
Со цел брзо и нежно да ја „исушите“ косата, треба да ја поделите на прамени и да ја сушите дел по дел, советуваат стручњаците. Почните од позади па поделете ја на три дела спрема напред.

4.Фенирањето е премногу врело
Фенирањето со висока температура е многу штетно за структурата на косата и затоа на крајот таа ќе изгледа суво и испукано. Подбро земете повеќе време и фенирајте ја косата на најниска температура.

Прегледи:
450
Објавено на:
02.11.2020