Категории

Што се случува со нашето тело кога ќе престанеме да пушиме?

По само 48 часа без цигари нашето тело е целосно исчистено од никотин, а по една година ризикот од кардиоваскуларните заболувања е намален за 50 проценти. Што друго се случува со нашето тело кога ќе престанеме да пушиме прочитајте подолу.

По 20 минути:

• Се намалува отчукувањето на срцето, а крвниот притисок се враќа во нормала (епинефрин и норепинефрин го забрзуваат отчукувањето на срцето и ги стеснуваат крвните садови).

• Температурата на телото да се враќа во нормала

По еден час:

• Започнува никотинската криза која подразбира промени во расположението, мрзеливост, сонливост и несоница. Овие промени се јавуваат поради намалувањето на допаминот.

По осум часа:

• Почнуваме да добиваме повеќе кислород, откако телото ќе се исчисти од вдишување на јаглерод моноксид.

По 24 часа:

• Се јавува никотинска кашлица, како резултат на чистењето на токсините од белите дробови.

По 48 часа:

• Никотинот и последиците кои ги носи со него се целосно елиминирани од телото.

По 72 часа:

• Никотинската апстиненција почнува да предизвикува главоболки, гадење, грчеви и анксиозност, па дури и депресија.

По еден месец:

• Се намалува ризикот од тип 2 дијабетес, рак и кардиоваскуларни болести.

По една година:

• Ризикот од развој на срцеви заболувања се намалува за речиси 50 проценти.

По 10 години:

• Ризикот од рак на белите дробови е намален за 50 проценти.

По 15 години:

• Ризикот од срцевиот удар е целосно изедначен со ризикот од срцевиот удар кај личности кои никогаш не пушеле цигари.