Што се случува со вашето тело ако пиете само газирани сокови

Колку пати сте слушнале дека газираните сокови се штетни? Сигурно безброј пати. Но, што навистина се случува со вашето тело кога пиете само газирани пијалаци?

Пред неколку денови излезе видео во кое на многу сликовит начин е прикажано колку газираните сокови се штетни.

Веќе со првата голтка ни еродира забната глеѓ, така што бактериите брзо се собираат и со текот на времето се создава кариес.

Но, тоа е само почеток. Во само една лименка газиран напиток се наоѓаат 46 грама шеќер, така што рецепторите на јазикот сигнализираат чувството на слатко и испраќаат порака во мозокот каде се наоѓа и центарот за награда – мозокот тоа го сигнализира како нешто добро и затоа бара нова доза Така се јавува зависност по благо.

Само за пример. Доколку неколку дена пиете газирани сокови наместо вода, тогаш во телото ќе се внесат дополнителни 5.432 калории со целата храна која редовно ја консумирате – секако, разликата ќе се почувствува и на вагата, па не е ни чудно што токму газираните сокови се еден од главните виновници за дебелината во САД.

Големото количество шеќер е опасно за нормалната работа на организмот и може да дојде до нарушување на работата на инсулинот што доведува до дијабетес.

Газираните сокови го забрзуваат и стареењето, а ако не сте знаеле, нивната штетност се споредува со пушење наркотични средства.
Коментари

[fbcomments]