Категории

Што треба да направите кога некој ќе ве повреди и разочара

За време на нашето животно патување среќаваме различни луѓе кои можат да поминат покрај нас и да исчезнат, без впечаток дека тие воопшто биле дел од нашите животи. Но и оние кои оставаат трага на душата. Иако би сакале да се сеќаваме само на луѓето кои внесоа лесни и пријатни емоции во нашите животи, за жал, често повеќе се сеќаваме на луѓето кои не повредија и ни го променија животот засекогаш.

Се потсетуваме дека сме „скршиле“ поради некого, дека некои работи навистина не повредуваат, но на крајот важно е да сфатиме дека нешто научивме во таа ситуација, излеговме од тоа посилни од порано – нашиот живот и перцепција во односот кон некои работи се промени.

Ако сè уште не можете да се помирите со она што се случило, важно е да ја прифатите и да ја научите лекцијата. Ако сè уште сте загрижени, се чувствувате разочарани и ви е тешко да се справите со товарот од минатото, важно е да ја сфатите позитивната страна – станувате посилни. Од ситуациите кога некој ќе ве повреди, ќе ве разочара и ќе ви го промени животот со неговите негативни ефекти, можеме да ги извлечеме следните лекции:

1. Дознаваме многу повеќе за нашите граници и размени – почнувате да сфаќате колку се важни вашите граници. На крајот на краиштата, долго време правите компромиси, обидувајќи се да ја спасите врската, што само ја влоши ситуацијата. Сега точно знаете што никогаш нема да дозволите некој да прави во однос на вас. Оваа лекција ја научивте засекогаш и нема да ги повторувате истите грешки.

2. Учиме што е предавство со доверба – кога некој ќе не повреди, се менуваме и почнуваме да сфаќаме колку некои луѓе можат да бидат токсични. Откриваме дека можат да прават лоши работи, да носат маски, да се преправаат дека ни дозволуваат да живееме во заблуда додека не нè фати ладен туш.

3. Сфаќаме дека понекогаш најдоброто нешто е само да си заминеме – Колку повеќе страдаме во врската, толку поочигледно станува дека понекогаш најдоброто нешто што можеме да го направиме за себе е само да си заминеме.

4. Разбираме дека љубовта е двонасочна улица – За да функционира се во врската потребни се двајца. Јасно ќе разберете дека кога сите обиди за зајакнување на врската и заштеда завршуваат со неуспех. Не можете да натерате некого да се промени ако не сака. За квалитетна врска потребни се двајца луѓе кои напорно работат.

5. Разбираме што сакаме, а што не сакаме во животот и љубовта – Колку повеќе искуство имате, толку подобро разбирате што нема да толерирате под никакви околности. Поставувате сè повеќе граници за да се заштитите од идните фрустрации и болки. Така созревате и растете.

6. Разбираме дека нашата сопствена благосостојба треба да биде приоритет – Стануваме свесни дека нашата благосостојба треба да биде наш главен приоритет. Ако се чувствуваме лошо и непријатно, сè друго нема смисла. Ги разбираме нашите потреби и сакаме да ги исполниме – не ја занемаруваме нашата благосостојба. Тој се фокусираше на својата среќа.

Секое искуство во животот со себе носи одредени лекции. Затоа, извлечете лекција, учете од вашите грешки, добри времиња, темни моменти – и растете низ секое искуство. По поразот, станете уште посилно – си го должите себеси!

Прегледи:
518
Објавено на:
23.01.2022