Категории

Што ве спречува да се поврзете со партнерот? – Каква внатрешна блокада имате за која не сте свесни

Создадени сме со поврзување. Растеме со поврзување. Се менуваме со поврзување. Начините на кои се поврзуваме ги обликуваат нашите животи. Но, да почнеме од почеток. Самата концепција е поврзување на две суштества. Потоа, тука е врската со мајката пред раѓањето, а потоа сите оние посакувани и несакани врски на семејно поле. Малку по малку, круговите на поврзување се проширија.

Во блискост, партнерство и љубов се стремиме да се поврземе на што повеќе нивоа. Се разбира, секој сака да ја одржува хармонијата што е можно подолго, но сакале или не, се поврзуваме на начини кои се нехармонични. Надвор од нашите желби, ние се стремиме да се поврземе преку димензии кои ни се познати.
Така некој ќе се стреми да се поврзе преку уживање, ласкање и уживање, и ќе се стреми да се поврзе преку критикување и барање послушност. Некои ќе имаат тенденција да се поврзат преку омаловажување и девалвирање, а некои ќе се трудат да се поврзат преку наметливост. Некој ќе се стреми да се поврзе преку победа и фалење.

Постојат многу нехармонични начини на поврзување, а најтапи се оние кои настанале во детството, особено раните. Живеењето во познати димензии на поврзаност, дури и ако тие се нехармонични, ни е познато, а според она што е познато, нè потсетува на сигурност. Ова се начините на кои некогаш успеавме да се поврземе со нашите соседи, тоа се стратегиите на поврзување кои успеаја. И кога бевме мали деца, да можеме да се поврземе значеше да можеме да преживееме. Врската ни даваше сигурност со чувство дека нема да бидеме оставени, заборавени, запоставени. Затоа некои начини на поврзување, дури и кога се многу дисхармонични, остануваат тврдоглави.

Во блискост и партнерство, важно е да се откријат нехармоничните димензии на врската и колку што е можно, да се променат. Но, исто така е важно да се откријат, негуваат и продлабочат хармоничните димензии на поврзувањето. На пример, ако парот ужива во романтиката, оваа димензија може трајно да се негува или ако партнерите уживаат, на пример, во патувањето, украсувањето на домот, заедничките спортски активности, готвењето.

Справувајќи се со нехармонични начини на поврзување, партнерите многу често се откажуваат од хармоничните димензии на врската во која успеваат, а во кои добро се согласуваат. Постојаниот фокус на решавање на проблеми нема да доведе до побрзо решавање на проблемот. За сите подлабоки проблеми во партнерството и интимноста е потребно време, а хармоничните димензии на врската се еден вид храна, гориво. Затоа, без таа храна и гориво, многу е тешко да се помине низ расчистување на проблемот.

Нехармоничните димензии на односите, обоени со тежина, напнатост, нервоза, агресија, болка и анксиозност, го обликуваат нашиот поглед на реалноста и ја намалуваат нашата способност за извршување на секојдневните обврски. Затоа го користам зборот „димензија“. Кога нешто лошо ќе почне да се случува, емоциите кои се будат стануваат леќи за набљудување и доживување на сè. Тоа е како да живеете некоја друга реалност. Како да сме влегле од една во друга димензија.

Дихармоничните димензии имаат магнетни својства. Тие се вовлекуваат. И кога дисхармоничната димензија на поврзаноста се заснова на сериозна детска траума, толку повеќе таа привлекува. Затоа е важно да можете да се откажете од поврзувањето со некој кој внесува премногу дисхармонија во врската или да работите на тоа да се поттикнете себеси да се откажете.

Често се случува личноста во врска, која има поголем капацитет и има развиено поздрава основа за интимност, да страда од дисхармонијата создадена од траумата на партнерот и на тој начин да биде вовлечена во многу погрда реалност од онаа што би можела да ја живее. Но, понекогаш дури и страдањето од дисхармонија изгледа подобро од осаменоста и неизвесноста – дали некогаш ќе запознаам некој нов?

Ако останете во врска со партнерот значи откажување од некој суштински дел од себе, време е за предупредување. Ако да останете со партнерот значи да се откажете од правото на вашата ранливост (затоа што тој го негира), ако да останете со партнерот значи да се откажете од вашата амбиција (затоа што му пречи), ако да останете со партнерот значи да се откажете од вашата креативност (затоа што тој го омаловажува тоа), ако да останеш со партнерот значи да се откажеш од дружењето со пријателите (затоа што не ги сака), ако да останеш со партнерот значи да се откажеш од својата женственост (затоа што е љубоморен), ако да останеш со партнерот значи да се откажеш уживање во животот (затоа што тој не може), па ни вие), ако престојот со партнерот значи да заборавите на вашите животни желби (бидејќи не му се допаѓаат) – време е за промена бидејќи цената на останувањето во врска е премногу висока.

За да се вратиме на себе, понекогаш треба да се разделиме, а понекогаш да се поврземе. Со изборот на партнер, ги избираме димензиите на поврзаноста кои го обликуваат нашиот живот, се избираме себеси какви што ќе бидеме во иднина. Притоа најдобро се покажува чувството на поврзаност со себе

Прегледи:
504
Објавено на:
11.12.2021