Категории

Што воопшто значат бројките на кремите со заштитен фактор

Пред да започнете со сончање, важно е да купите соодветна крема за сончање и правилно да ја користите.

Кога купувате крема за сончање, на амбалажата гледате „SPF 50“ и мислите дека тоа е најсилната заштита со која нема шанси да изгори. Сепак, тоа не е точно.

Тоа е највисоката заштита што постои, но доколку не ја применувате редовно, и вие сте во голем ризик.

Дел од телото што никој не го нанесува кремот за сончање
“Заштитниот фактор на кремот важи само за неговата заштита од УВБ зраците. Заштитниот фактор не значи дека кремот ќе ве заштити од УВА зраците, или оние зраци кои ги обвинуваме за брчките и знаците на стареење. При изборот на крема за сончање изберете производ кој е тестиран на широк опсег на заштита (и UVB и UVA). најлош случај, рак на кожа“, вели дерматологот Дијана Берсон.

Што значи фактор 50?
„Ова значи дека производот ве штити од 98 проценти од УВБ зраците кои доаѓаат во контакт со вашата кожа. Нивоата на заштитен фактор отсекогаш им создавале потешкотии на клиентите. Некои мислеа дека бројот на заштитен фактор одговара на минутите што сте биле дозволени да ги поминете на сонце по нанесувањето, и Некои мислеа дека етикетата го покажува нивото на заштита“, вели дерматологот и открива:

“Бројот заштитен фактор технички покажува колку минути можете да бидете на сонце без да се изгорите. Има проблем што типот на кожа, пливањето, сончањето, потењето и УВ индексот за тој ден не се земени во предвид. Заштитните креми можат да бидат ефективни до 40 минути на сонце или до 80 минути на вода Луѓето мора да ги нанесуваат на секои два часа“, предупредува дерматолог.

Што да барате на етикетите за сончање?
За да си обезбедите соодветен заштитен фактор, треба да внимавате на декларацијата.

“Постојат два вида креми за сончање: минерални и хемиски. Хемикалии содржат состојки кои ги апсорбираат УВ зраците, а минералите ги одбиваат. Доколку имате чувствителна кожа, склона на иритации, изберете минерали”, вели дерматологот.