Категории

Што всушност значи „станување на лева нога“ и која е вистината позади оваа изрека

Кога велиме дека некој станал на левата нога, сакаме да го нагласиме неговото незадоволство, кое е без посебна причина. Но, малкумина знаат од каде доаѓа оваа изрека.

Сите народни верувања ја одвојуваат левата и десната страна и ги прикажуваат како нееднакви. Десниот е оној кој е во право, посилен, добар, понапреден, додека левиот е послаб, несреќен, заостанат. На смртната постела Стефан Немања рекол – „Господ знае за патиштата од десната страна, а патиштата од левата страна се ѓаволски и развратни“.

Со ова е поврзана и фразата „Стана на левата нога“ – мислејќи дека не станал „правилно“ на десната нога, па цел ден е нерасположен.

Сепак, се верува дека оваа фраза е уште постара и дека од времето на старите Римјани. Мислеле дека левата страна во Рим е лоша, лоша среќа и затоа кога првпат ќе го допрете подот со левата нога по будењето – тоа е доволна причина да го поминете лошо целиот ден.

Левото стапало може да донесе несреќа дури и ако прво го поминете прагот на куќата со оваа нога, па Римјаните внимавале на тоа. Друга врска помеѓу лошото и злото со левата страна е тоа што на англиски се вели дека е злобно – злобно, а коренот на зборот е латинскиот збор за лево.

Прегледи:
249
Објавено на:
26.04.2022