Категории

Сигурни начини како да му помогнете на некој близок кој страда од депресија

Ако некој ваш близок страда од депресија, мора да бидете збунети и лути бидејќи не можете да му помогнете и воопшто не разбирате како да разговарате со депресивен човек.

Веројатно сте воздржани, бидејќи не знаете што да кажете и како да се однесувате за да не ја вознемирите уште повеќе таа личност. Од друга страна, можеби напорно се трудите да им дадете совет што изгледа дека не ги слушаат.

Еве како да им помогнете на луѓето со депресија без да создадете уште поголем проблем.

Депресијата е подмолно пореметување кое често води до ладни односи со другите луѓе. Ако не знаете како да му помогнете на вашата сакана со депресија, сигурно сте многу фрустрирани и на крајот кревате раце. Сепак, вашата поддршка е важна. Еве 10 начини како да му помогнете на личноста да страда од депресија.

Бидете тука за нив
Најдоброто нешто што можете да го направите за депресивна личност е да бидете тука за нив. Всушност, многу е важно депресивните луѓе да бидат таму, само да седат и да ги слушаат, да ги држат за рака и да кажат дека личноста е важна, дека сакате да им помогнете и да ги убедите дека заедно ќе најдете начин да бидете подобри. .

Мали гестови
Доколку не знаете вербално и директно да ги изразите чувствата, обидете се тоа да го направите на друг начин.Можностите се многубројни: од испраќање разгледница или интересна порака до готвење на вашето омилено јадење. Направете нешто што на таа личност ќе и покажете дека се грижите за него и дека сакате да го расположите.Ова им помага на луѓето во депресија многу повеќе отколку што мислите.

Не осудувајте и не критикувајте
Многумина се прашуваат како да разговараат со депресивна личност и неопходно е да се разбере дека она што го кажувате има големо влијание врз луѓето што ги сакаме. Избегнувајте да кажувате работи како: за вас, чашата е секогаш полупразна, а не полуполна, и сето тоа е во вашата глава. Ако станете од тој кревет и почнете да правите нешто, сè ќе биде подобро…

Со вакви реченици и кажувате на таа личност (најверојатно ненамерно) да мисли дека има избор како да се чувствува и дека избрала да биде депресивна, што секако не е точно. Ваквите изјави не само што се груби и навредливи, туку само ќе ја оддалечите личноста од себе и ќе ја фрлите во уште потешка депресија. Многу блиски пријатели и родители прават уште поголема штета затоа што никогаш не се прашуваат како да се справат со депресивна личност.

Избегнувајте груб пристап
Многу луѓе мислат дека со вака однесување ќе ја „извлечат“ саканата личност од депресија. Затоа често се намерно нетрпеливи со таквите луѓе, ги игнорираат, непопустливи се или постојано се „закачуваат“. Сепак, таквите техники се бескорисни и можат да направат само повеќе штета отколку корист. На овој начин нема да постигнете ништо конструктивно и сигурно нема да помогне на ниту еден депресивен човек.

Не ги потценувајте нивните чувства
Изјавите како дека сте премногу чувствителни или под влијание на сè не се најдобриот начин да му помогнете на личноста со депресија и никогаш да не зборувате на овој начин. На овој начин, како да сакате да кажете дека нивните искуства се бескорисни и смешни, а тие всушност се соочуваат со тешко пореметување – а тоа не е слабост или дефект, туку болест.

Не споделувајте совети
Сосема е природно да ги советуваме драгите луѓе кога мислиме дека нешто не работи добро. Ако некој што го сакаме има тежок период, ќе се обидеме да му олесниме. Сепак, депресијата е покомплексна појава и за депресивната личност мора внимателно да се разговара. Иако на депресивните луѓе понекогаш им треба некој на кој ќе можат да се потпрат, постојаното однесување во стилот на драг Советник може да биде навредливо, напорно и може на крајот да ја оттурне таа личност од вас.

Наместо тоа, прашајте ја што може да направи за да се чувствува подобро. На тој начин ќе ставите до знаење дека ја сакате и дека сакате да и помогнете, но ништо да не и наметнувате.

Избегнувајте споредби
Освен ако вие самите не сте биле депресивни, постојаното повторување на фразата Знам како се чувствувате не само што не помага, туку е на некој начин навредливо. Никогаш не разговарајте со депресивен човек на овој начин, иако вашата единствена намера е да му помогнете на саканиот и да му кажете дека тој не е сам во својот очај, тоа може да има контра-ефект.

Обидете се да дознаете колку што можете повеќе за депресијата
Со учење и информирање за депресијата, сигурно ќе избегнете многу грешки и несогласувања. Кога ќе ги разберете симптомите, манифестациите и последиците од депресијата, многу подобро ќе го разберете саканиот и ќе можете да го поддржите на вистински начин. Многу луѓе погрешно претпоставуваат дека депресивен човек е излечен ако има ден без грчеви. Сепак, депресијата не е статична болест.

Депресијата се јавува и се повлекува, што многу луѓе кои не се бореле со овој проблем не го разбираат. Луѓето кои се чувствуваат депресивни можат да се смеат на шега, депресивно дете ќе оди на училиште без никакви проблеми, ќе добие добри оценки, па дури и ќе изгледа весело. Сепак, симптомите на депресија обично се скриени и тешко се забележуваат, па затоа е важно да ги дознаете и да видите како можат да се манифестираат.

Бидете стрпливи
Трпението е најважно во поддршката на депресивна личност. Ако сте трпеливи со неа, буквално и давате до знаење дека колку и да трае депресијата и колку е тешка, сето тоа ќе го надминете заедно. Трпението секогаш дава резултати, бидејќи со трпението доаѓа и надежта. А депресивните луѓе немаат надеж.

Понекогаш поддржувањето на депресивна личност е како одење по јаже. Што да кажам? Што да не се каже? Што да правам? Што не можам да направам? Ова се само дел од прашањата кои се наметнуваат речиси секој ден. Сепак, запомнете дека само вашето присуство и подготвеност да помогнете е одлична работа и поддршка за депресивна личност.