Категории

Силно оружје во борбата против вирусите кое ни е лесно достапно

Може да се внесе низ некои намирници а и преку вода.

Почнува сезоната на слави и пранзици па сите сакаме да се опуштиме во храната со семејството и пријателите. За жал, дружењето оваа година во голем дел ќе го изоставиме. Грипот и респираторните инфекции се тука, а бројот на заболени од ковид секојдневно расте.

Грипот може да се спречи со вакцина, но она што е неопходно е да се води грижа за имунитетот, здраво да се храниме и да ги почитуваме препорачаните мерки.

„Зголемениот внес на јод е клучен во овој момент“ – вели др. Гери Ворен, главен истражувач во престижната америчка компанија SAIC.
„Да се заштитиме себеси треба да ни е основна активност во овој момент. Затоа дневниот внес на јод мораме да го подигнеме на 30 mcg/kg, што е сигурна горна граница која ја одреди Светската здравствена организација“

На овој начин му овозможуваме на организмот да врши три основни функции во борбата против коронавирусот и другите вируси: Деактивација на коронавирусот во носот, деактивирање на коронавирусот во кожата и она што можеби е најважно, јодот овозможува апоптоза на ќелиите заразени со ковид.

За да го зајакнеме нашиот имунолошки систем, потребно е да внесуваме од 1,5 до 2,4 милиграми јода дневно (зависно од телесната тежина). Бидејќи организмот не произведува јод, мораме секојдневно да го внесуваме. Начини за тоа има многу.

Најдобри се морските плодови и алгите, како и зеленчукот. Со внесување на јод преку храна и вода, се намалува можноста за пренесување на корона а со самото тоа и смртност.

Прегледи:
325
Објавено на:
25.12.2020