Категории

Ситуации во кои никогаш не треба да ги лажете своите деца

Сите сметаме дека белите лаги се корисни, но за децата можат да бидат лоши, давајќи им погрешна слика за светот.

Повеќето родители користат ситни бели лаги за да ги заштитат своите деца. И тоа понекогаш е сосема во ред. Проблемот настанува кога родителите лажат за посериозни теми како што се развод или смрт. Можеби мислиме на овој начин дека ги штитиме чувствата на децата, но всушност ги лишуваме од емоционален развој. И, исто така, родителите ја пропуштаат можноста да изградат доверба и комуникација со своите деца.

1. Смрт
Не е во ред да лажете за смртта, без оглед дали станува збор за домашно милениче или член на семејство. Не е лесно да му се каже на детето ваква вест, но не е паметно да го лажеш. Користењето разни метафори или целосно избегнување на темата може да ви помогне само во вакви ситуации. Најдоброто решение е да му ја кажете на детето вистината, прилагодувајќи го разговорот според неговата возраст.

2. Од каде пристигнуваат бебињата
Многу е полесно да му се каже на детето родова приказна отколку да се објасни концептот на секс, но избегнувањето на темата може да поттикне нездрави, збунувачки или негативни ставови за сексот и сликата на телото. Вашиот разговор не мора да се претвори во час по биологија. Започнете со мали зборови дека јајцето расте во стомакот на мама. Потоа, како што вашето дете старее и позрело, можете да му дадете поконкретни детали.

3. Развод
Децата се повеќе перцептивни отколку што мислиме и можеме да почувствуваме кога нешто не е во ред со нивните родители. Значи, ако се обидете да им кажете дека вие и вашиот партнер сè уште се сакате, големи се шансите да не ви веруваат. Тоа може да им даде лажна надеж дека ќе се смирите еден ден.

4. Несовесни родители
Ако вашиот партнер ве напуштил, тој можеби е мртов за вас, но тоа не е она што треба да им го кажувате на децата кога ќе ве прашаат каде им е мама или тато. Ако родителот што ги остави еднаш се врати, тешко дека ќе можете да им објасните.

Прегледи:
186
Објавено на:
03.11.2021