Категории

Скулптури направени од пластиката извадена од океаните

Околу осум тони пластичен отпад секоја година завршуваат во океаните, според официјалните податоци на Меѓународната унија за зачувување на природата, кои ја загрозуваат флората и фауната, а како што сè циркулира во природата, таа пластика завршува во нашите тела, што го загрозува нашето здравје.

Сосема е јасно колкав проблем претставува ова за секого. Уметничката Ангела Хазелтин Пози гледаше купишта отпад натрупани на море и на брегот секој ден. Во 2010 година, таа реши да даде свој придонес во тоа и реализираше добра идеја како да се користи отпад од пластика. Таа ја основала непрофитната организација Washed Ashora, која собира пластика од океанот и создава уметнички дела од тој отпад со цел да го сврти вниманието кон растечкиот проблем што им се заканува на морињата и океаните и целиот живот во нив. Целта е исто така да се едуцираат луѓето со цел да се создадат нови навики на потрошувачите.

Членовите на оваа организација изработуваат големи скулптури на животни од собраниот отпад од плажите, кој го изложуваат на разни настани веќе десет години, а досега организираа изложби во многу градови. Досега имаат направено повеќе од 75 скулптури во форма на животни. Проектот вклучува повеќе од 10.000 волонтери кои собрале и преработиле над 20 тони пластичен отпад.

Минатата година организацијата Washed Ashora одлучи да започне со изработка на накит од океанска пластика, за што тие сакаат дополнително да влијаат на свеста на луѓето за загадувањето на планетата и воопшто на океанот. Парите собрани на тој начин ќе бидат вложени во покривање на трошоците поврзани со чистење на плажите.

 

Прегледи:
64
Објавено на:
21.01.2021