Категории

Слатки факти за новороденчињата кои сигурно не сте ги знаеле

Бебињата се прекрасни суштества кои знаат многу без разлика колку кревки изгледаат. Прочитајте седум работи што целосно ќе го воодушеват вашето новороденче.

1. Новороденчето знае што треба да се направи
Шведска студија од 1987 година го воведе терминот „притаен до градите“ откако утврдија дека новороденчето ќе се најде до мајчините гради веднаш штом се роди. По раѓањето, бебињата се миеа и сушеа, а потоа беа ставани на мајчините гради и секој пат кога бебето ќе ползеше до мајчините гради за да добие храна. Браво за бебето!

2. Тие знаат која е нивната мајка
Надворешниот свет за мало суштество може да биде застрашувачко и неодоливо место, со сите нови работи и звуци. Иако на бебето му треба време да се развие, тој го препознава мајчиниот глас и мирис од раѓање.

3.Немаат солзи по раѓањето
Не сфаќајте го ова погрешно – ќе има многу плачење, но бебето нема да плаче со солзи во текот на првите неколку месеци. Нејзините канали на солзи работат, но ќе имаат доволно солзи само за да ги одржат каналите нормално да функционираат.

4. Повеќето бебиња се раѓаат со сини очи
Без оглед на генетиката, повеќето бебиња се раѓаат со небесно сини очи. Промената на бојата ќе се случи во следните шест месеци од животот на бебето.

5. Кратковидни се, но тие ве гледаат
Еве еден сладок факт – просечно новороденче може да види 25 инчи пред него. Точно точно за да ја види неговата мајка. Бебето може да ве види додека ја храните, лицето е на тоа растојание.

6. Немаат развиена чаша на колена
Бебињата се раѓаат со ‘рскавица која изгледа како колена, но вистинската чаша ќе се развие до шестиот или седмиот месец од животот. Важно е тоа да се случи пред детето да започне да ползи.

7. Тие имаат повеќе коски отколку возрасните
Новороденче се раѓа со повеќе од 300 коски, додека ние возрасните имаме 206. Како што расте бебето, така растат и коските.

Прегледи:
525
Објавено на:
31.03.2021