Категории

Слатко ќе се насмеете: Се сеќавате ли на рекламата за „Застава 101“ од 70-тите? (ВИДЕО)

Ретко кој од поранешната Југославија не го возел популарниот и еден од најдолговечните модели „Застава 101“. Овој автомобил настанал на база на „Фиат 128“, со малку изменет заден дел – петта врата.

Се произведувал од 15 октомври 1971 година до 20 ноември 2008 година, во повеќе милиони примероци. Рекродното производство се случило во 1979 година, кога од монтажната трака се симнале дури 88.918 автомобили „Застава 101“.

Се произведувал во варијанти со пет и три врати, со мотор од 55 коњски сили.