Со големиот човек често доаѓаат и големи грешки.. Што рекле мудрите за животот?

Животот е подарок кој со раѓањето го добиваме сите. Што рекле мудрите луѓе за животот?

 • Да станеш човек е поубаво од тоа да станеш крал.- А. Г. Матос
 • Луд е само тој чија лудост не се совпаѓа со лудоста на повеќето.- Бекет
 • Каква тишина би настапила кога луѓето би го зборувале само тоа што го знаат. -Чапек
 • Не се лоши времињата, туку човекот. -Дарвин
 • За мене постои само патување по патиштата кои имаат срце. Таму јас патувам, а единствениот достоен предизвик е тој пат да се измине цел, до крајот. И таму јас патувам, гледајќи, гледајќи без здив. -Дон Хуан

 • Ако при секоја пријателска услуга веднаш мислиш на благодарност, тогаш не си подарил, туку си продал.- Достоевки
 • Има вистини во кои не е добро да се верува. -Бјелински
 • Сите маани кога се во мода стануваат доблести.- Фејдо
 • Не суди за да не ти судат. -Горки
 • Не постои личност која не е способна да направи повеќе од тоа што мисли дека може.- Хенри Форд
 • Знаењето многу работи не значи мудрост. -Хераклит
 • За закрепнување е потребно време, но и вистински услови. -Хипократ

 • Многумина грешат од страв да не погрешат. -Лесинг
 • Кога сите мислат исто значи дека никој не мисли доволно. -Липман
 • Секогаш е вистинско време да се направи тоа што е правилно.- Мартин Лутер Кинг
 • Кој сака нешто да направи- наоѓа начин. Кој нејќе нешто да направи- наоѓа оправдување.- Пикасо
 • Потешко е да се прими совет отколку да се одбие поклон. -Санд
 • Пријателите ги создава среќата, а несреќата ги проверува.- Сенека
 • Дај му повеќе одмор на јазикот отколку на рацете. -Толстој
 • На напријателите треба постојано да им простуваме, затоа што токму тоа највеќе ги лути. -Вајлд
Коментари

[fbcomments]