Категории

Соништа кои предизвикуваат емоции – Кое е нивното скриено значење

Соништата никогаш нема да престанат да нè интригираат и разоткриваат. Додека сонуваме, умот користи асоцијации за да создаде симболика, и тоа е толку индивидуално што летањето може да значи слобода за една личност и успех за друга. Честопати, нашите соништа нè плашат, а всушност треба да ги прифатиме и толкуваме.

– Ако сонот предизвикува страв кај вас, тогаш запрашајте се од што во моментов се плашите во реалниот живот. Ако се фокусирате на вашите доминантни емоции во сонот и во будениот живот, лесно ќе извлечете значење од вашите соништа, без да се изгубите во лавиринтот на симболиката за соништата – вели психологот Ханан Парвез.

– Некои од соништата се резултат на нашите внатрешни конфликти. Емоцијата се буди во нас, но ние веднаш ја потиснуваме користејќи го нашиот свесен ум. Подоцна, емоциите наоѓа начин да се изразат во нашите соништа. Сузбивањето на чувствата не се случува само кога тоа го правиме свесно, но исто така и кога, од која било причина, се спречува изразувањето на чувствата – објасни тој.

– Откривањето на симболиката на вашиот сон може да биде незгодно. Добар почеток е да се запрашате: „На што ме потсетува овој симбол? Што прво ми паѓа на ум?“ Умот користи асоцијации за да создаде симболика. Симболите се субјективни и можат да варираат од личност до личност. На пример, летањето кон една личност може да значи слобода, а до друга успех или вознесение над другите луѓе – објасни овој психолог.

1. Кутија – мистерија, разочарување
Во вакви соништа, потсвеста ви кажува за некакво прикривање, без разлика дали имате чувство дека некој од вас крие нешто или вие сте тој што ја крие својата тајна од другите. Исто така е можно сонот да објави откривање на една тајна, како дошол вистинскиот момент за тоа и да сте подготвени. Ако сонувате да погледнете во кутија, и таа е празна, тогаш тоа може да укаже дека во реалниот живот сте разочарани од нешто или некого.

2. Пад – вознемиреност, недостаток на контрола
Многу луѓе сонуваат да паднат. Може да биде предупредување дека некои работи во животот не можете да ги контролирате. Можно е да се плашите од неуспех или да сте направиле некои лоши потези во текот на животот, да донесувате лоши одлуки и сега треба да се соочите со последиците. Ако постојано имате такви соништа, размислете за медитација или јога или за која било друга активност што помага при чувство на вознемиреност.

3. Мачка – моќ, духовност, женственост
Сонувањето за мачка може да значи дека треба да работите на подобра врска со вашата женска страна, на пример, да ги обновите односите со пријателите. Исто така, појавата на мачки во сон е порака дека треба да ја зајакнете самодовербата. Мачките во сон понекогаш укажуваат на духовност и просветлување, без разлика дали треба да тргнете по тој пат или веќе одите по него.

4. Мравки – трудоубивост, важноста на поддршката
Преку сонот за мравки, потсвеста се обидува да ви каже како е време да се соочите со проблемите и да започнете да ги решавате. Тие покажуваат дека во реалниот живот нешто чеша, нешто ве мачи, ве иритира и ве нервира. Исто така, мравките укажуваат на важноста за соработка и поддршка, што би можеле да започнете да ги применувате. Не мора сами да ги решавате сите проблеми, да побарате помош од некого и да имате самодоверба.

Соништата за мравки откриваат дека ги цените семејството и пријателите.

5. Коса – слобода, сексуалност, статус
Преку вашите соништа за коса, потсвеста може да ви каже дека имате проблеми со сопствената сексуалност и дека не треба да го игнорирате тој проблем, туку да се обидете да го решите. Косата исто така може да ја симболизира желбата да се поврзете со луѓе што ги среќавате во сите аспекти на животот – дома, на работа, на колеџ Долгата коса покажува дека копнеете по слобода и дека можеби е време да ги тргнете оковите и да се оддалечите од ситуации што ве оптеретуваат премногу во животот.

6. Вода – ризик, амбиција, вознемиреност
Соништата за вода покажуваат дека сте склони кон преземање ризици или барем би сакале да станете такви. Веројатно имате големи планови и не треба да се откажувате од нив поради сомнеж или страв. Можно е да сакате да ризикувате, но се плашите, па потсвеста преку сонот ви кажува да одите онака како што сте замислиле затоа што е време за промена. Соништата за вода може да значи и дека сакате едноставен и пријатен живот, сакате да живеете бавно.

7. Пат – едноставност, судбина
Ако сонувате еднаш, тоа може да значи дека дошло време да поедноставите некои работи во животот и да живеете помирно. Изберете една животна патека и држете се до неа. Соништата за патување или патека можат да бидат порака дека сте на вистинскиот пат и сè ќе заврши добро.

8. Кал – немир, промени, раст
Ако имате такви соништа, тоа може да открие како во реалниот живот сте „заглавени во калта“ и нема начин да се ископате од тоа – тоа е време да се тргнете од лошите работи и луѓето околу вас затоа што тие спречи конечно да бидеш среќен. Калта исто така може да укаже на немир поради нерешени ситуации во животот. Исто така, калта симболизира преродба и раст – и соништата знаат дека иднината и пораката од потсвеста – секогаш можете да започнете од почеток.

9. Голотија во јавноста – ранливост, прифаќање
Овој сон открива страв од отворање кон јавноста, покажувајќи ја сопствената ранливост и емоционалност,

10. Пајак и други инсекти – пријатни или непријатни
За подобро разбирање на сонот, дефинирајте ги постапките на инсектите од сонот и вашите реакции на нив. Дали сте вознемирени или искуството од сонот беше преслатко? Дали бевте исплашени или curубопитни? На пример, ако се запрашате откако сонувате: „Што е пајак?“, Вашиот одговор може да биде „Тоа е незгоден инсект што не го сакам близу мене“. Потоа треба да се запрашате дали има нешто во вашиот живот што ти е непријатно и не сакаш да бидеш околу. Ова може да резултира со лоцирање на проблемот, на пр. некое лице во ваша близина, и всушност предизвикува непријатност кај вас. Но, ако кажете: „Пајакот е интересно живо суштество“, тогаш сонот може да открие нешто сосема друго – дека некој или нешто во вашиот живот е интересно.