Совети како повеќе да се цените себеси

Доволно сте добри за сѐ што посакувате. Работете на себеси и потрудете се тоа да го остварите. Немојте да се сомневате во себе.

Здравата самодоверба во голема мера се состои од тоа колку се сакаме, цениме и почитуваме себеси, затоа што не се сакате себеси доволно, не можете да изградите добри односи со другите околу сбее, пата ни животот не е таков каков што го посакувате.

-Запишувајте ги значајните комплименти кои ви ги даваат другите, така ќе можете да се потсетите на нив кога ќе се чувствувате потиштено.

-Градете добри односи со другите, затоа што ако немате на кого да му кажете како се чувствувате би било лошо и ќе се чувствувате изгубено.

-Размислете за начините на кои би можеле да го олесните сопствениот живот, и направете ги.

-Променете го ставот околу храната. Јадете умерени количини и немојте да се чувствувате виновни кога јадете. Јадете малку но уживајте во секој залаг.

-Наутро истегнете се, тоа ќе го поттикне крвотокот и ќе го нахрани вашиот мозок.

-Барем еден ден во неделата направете пауза и одморете од дигиталните апарати. Луѓето кои се зависни од интернет и телевизија, се склони кон депресија.

-Разговарајте за темите кои ве мачат Не треба да ја изнесувате секоја мисла, но немојте ништо предолго да собирате во себеси.

-Читајте за позитивните нешта. Немојте да читате само вести, туку и литература за самоунапредување.

-Побарајте помош. Без оглед на тоа низ што поминувате, побарајте совет од попаметните и постарите.

-Доволно сте добри за се што посакувате. Работете на себеси и потрудете се тоа да го остварите. Немојте да се сомневате во себе.

-Вежбајте.

-Исчистете го плакарот, пронајдете нова облека која ви одговара и експриментирајте се додека не станете задоволни со себеси.

-Бидете љубезни спрема вашето тело.

-Будете се со фактот дека заслужувате љубов, од себеси и од другите.

-Направете нешто од кое се плашите.

-Престанете да се оптеретувате со туѓото мислење.

-Пронајдете ја својата муза и инспирација.
Коментари

[fbcomments]