Категории

Совети од фармацевт: Еве што морате да понесете со себе на одмор

Фармацевтот советува што да понесете во патната аптека, за да не ви се промени одморот.

Летото е време кога многумина одат на одмор, било со деца или сами. Уживањето во патувањето може да биде преседан доколку ве дијареја, настинете или „нападнете“ алергија, а за да го избегнете тоа, магистерката по фармација Александра Димитријевиќ открива што треба да понесете со себе во аптека за патување.

„Непосредно пред патувањето, препорачуваме малку да се интензивира употребата на пробиотици. Пробиотиците се многу важни бидејќи го штитат нашиот дигестивен систем, но и генерално го подигаат имунолошкиот систем на повисоко ниво“, рече таа во своето вклучување наутро. програма на ТВ Прва.

На прашањето колку дена пред патувањето треба да почнете да земате пробиотици, тој рече дека зависи од пробиотикот што ќе го изберете, но и од дестинацијата на која ќе одите.

„Најдобро е да се договорите со вашите фармацевти во аптеката. Но, околу пет до седум дена, се препорачува да земате пробиотици и да продолжите да ги земате кога ќе стигнете таму“.

Фармацевтот Димитријевиќ вели дека најдоброто нешто што можеме да го направиме е добро да го подготвиме телото, да го зајакнеме имунитетот и да тргнеме на здрав пат. Но, што да направите кога ќе се случи и покрај подготовките да добиете дијареа или да почнете да повраќате на одмор?

„Покрај пробиотиците, треба да имате и некои други препарати, кои се на база на активен јаглен или диосмектит, што значи дека ги решаваат овие први симптоми на повраќање, дијареа. Препаратот кој е многу важен кај децата, а кој треба да го имаме. е нешто што ќе ги рехидрира. Во случај на голема загуба на течност од која било причина, електролитите треба да се надополнат што е можно поскоро“.

Се случува, за жал, луѓето да добијат температура на одмор, па треба да носите лекови кои ќе ви помогнат во таква ситуација, но еве што уште треба да најдете во вашата патничка аптека.

„Аналгетици, антипиретици, првенствено лекови за треска за деца, но и за возрасни, можеби нешто за возрасни за настинки. Многу е важна заштитата од сонце, висок фактор за употреба, треба да понесете и нешто за алергии, антихистаминици, ако се случи. За оваа ситуација треба да се подготват каснувања од инсекти, непријатни средби со медузи, некои алергии на храна. Механички повреди, некој антисептик за кожа, некој ханзапласт, завои, тоа е најосновното нешто што треба да го има една патничка аптека“, заклучува фармацевтот.

Прегледи:
45
Објавено на:
21.06.2022