Категории

Совети од искусни кувари во какви ресторани никогаш да не јадете

Во ред е ако готвите дома и оризот е малку преварен или пилешкото е премногу суво, но не е во ред кога еден ресторан наплатува за таква храна. Луѓето за своите пари очекуваат квалитет или барем сигурност дека нема да бидат отруени од храна. За полесно да ги идентификувате местата што не можат да го ветат ова, еден корисник на „Редит“ побара од готвачите да кажат што да бараат при изборот на ресторан за јадење.

Еве неколку од нивните одговори:

1. „Ако еден ресторан има огромно мени, тоа е веројатно замрзната храна“.

2. „Ако рестораните во радиус од 80 километри немаат езеро, река или океан и тврдат дека имаат пресна риба, тие лажат. Таа риба не е свежа “.

3. „Ако менијата се страшно валкани и тие никогаш не ги чистат, тоа значи дека сè друго е страшно валкано и ретко се чисти“.

4. „Првото нешто што тие нè научија на училиште за готвење: Ако влезете во рибарски ресторан и веднаш мирисате риба, само излезете“.

5. „Ако улицата е преполна, а соседството е преполно со луѓе, а ресторанот е празен, тоа е обично лош знак“.

6. „Прашајте ги од каде набавуваат остриги. Ако тие не знаат, не јадете таму. Исто е и со повеќето морски плодови “.

7. „Лимоните што ги ставаат во водата се обично страшно валкани“.

8. „Без оглед колку добро се грижат за чистотата на бифето, тоа никогаш не може да биде задоволително чисто“.

9. „Ако влезете во ресторан и намирисате масло, веднаш излезете. Тоа значи дека местото не е чисто “.

10. „Ако тоалетот е неуреден, таква е веројатно и кујната“.

11. „Теписи, многу лош знак. Тие ретко се чистат со правосмукалка и веројатно не се испрани откако биле ставени“.

12. „Ако јадењата од многу различни светски кујни се на менито, тие веројатно не се добри. Не верувам дека готвач може да направи добро италијанско и јапонско јадење во иста кујна “.

Прегледи:
30
Објавено на:
02.05.2021